Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
BAGIETKI
Już od dłuższego czasu wypiekam domowe pieczywo!
Nie żałuję wcale, bo wszystko co potrzebne zazwyczaj mam w domu, stale uzupełniam zapasy mąki. To nic trudnego, owszem wymaga zaplanowania wcześniej pewnych kroków – ale tak samo jest z zakupami 🙂
Mmm… Świeża, chrupiąca i mięciutka w środku bagietka!!!
Bardzo smaczna, idealna do słodkiego i słonego dodatku.
Skorzystałam z przepisu na bagietki od Moje Wypieki – zawsze niezawodne przepisy na wypieki!!! Często z nich korzystam do podstawowych przepisów, któe potem modyfikuję i zmieniam pod własne gusta.
SKŁADNIKI:
(3 średnie bagietki)
1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody (dodałam 3/4)
15 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół pszenna tortowa z chlebową typ 720)
PRZYGOTOWANIE:
- Z mleka, cukru, masła przygotuj letni płyn, rozpuść w nim drożdże.
- Powoli dodawaj mąkę – łyżka po łyżce.
- Ciasto w konsystencji jest luźne, ale takie powinno być aby wypiekła się mięciutka w środku bagietka – w razie konieczności podsypuj mąka.
- Pozostaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość – zajmie to 1-1.5h
- Zagnieć lekko ciasto i podziel na 3 części.
- Każdą część rozwałkuj cienko na prostokąt, zawiń lekko boki do środka i od górnej krawędzi roluj bagietkę w dół – aż powstanie forma na kształt bagietki
- Pozostaw jeszcze na 30 minut do drugiego wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
- Tuż przed włożeniem do piekarnika zrób nacięcia po skosie na grzbiecie bagietki – tzw. cechowanie pieczywa – pozwala uniknąć niechcianych pęknięć
Składanie na kopertkę i rolowanie to klucz do wyrośniętej bagietki - Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut a potem w 210 stopniach kolejne 5-10 – aż będzie rumiana
WSKAZÓWKI:
- do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą, aby zaparować piekarnik: uzyskasz dzięki temu bardzo korzystne warunki do wyrastania pieczywa i w efekcie chrupiącą skórkę
Subscribe
Login
0 komentarzy