BAGIETKI

BAGIETKI

Już od dłuższego czasu wypiekam domowe pieczywo!
Nie żałuję wcale, bo wszystko co potrzebne zazwyczaj mam w domu, stale uzupełniam zapasy mąki. To nic trudnego, owszem wymaga zaplanowania wcześniej pewnych kroków – ale tak samo jest z zakupami 🙂

Mmm… Świeża, chrupiąca i mięciutka w środku bagietka!!!
Bardzo smaczna, idealna do słodkiego i słonego dodatku.

Skorzystałam z przepisu na bagietki od Moje Wypieki – zawsze niezawodne przepisy na wypieki!!! Często z nich korzystam do podstawowych przepisów, któe potem modyfikuję i zmieniam pod własne gusta.

SKŁADNIKI: (3 średnie bagietki)

1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody (dodałam 3/4)
15 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół pszenna tortowa z chlebową typ 720)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Z mleka, cukru, masła przygotuj letni płyn, rozpuść w nim drożdże.
  2. Powoli dodawaj mąkę – łyżka po łyżce.
  3. Ciasto w konsystencji jest luźne, ale takie powinno być aby wypiekła się mięciutka w środku bagietka – w razie konieczności podsypuj mąka.
  4. Pozostaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość – zajmie to 1-1.5h
  5. Zagnieć lekko ciasto i podziel na 3 części.
  6. Każdą część rozwałkuj cienko na prostokąt, zawiń lekko boki do środka i od górnej krawędzi roluj bagietkę w dół – aż powstanie forma na kształt bagietki
  7. Pozostaw jeszcze na 30 minut do drugiego wyrośnięcia.
  8. Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
  9. Tuż przed włożeniem do piekarnika zrób nacięcia po skosie na grzbiecie bagietki – tzw. cechowanie pieczywa – pozwala uniknąć niechcianych pęknięć
    Składanie na kopertkę i rolowanie to klucz do wyrośniętej bagietki
  10. Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut a potem w 210 stopniach kolejne 5-10 – aż będzie rumiana
WSKAZÓWKI:
  • do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą, aby zaparować piekarnik: uzyskasz dzięki temu bardzo korzystne warunki do wyrastania pieczywa i w efekcie chrupiącą skórkę

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x