BOTWINKA

BOTWINKA

Maj to czas nowalijek!

Każdy chociaż raz próbował botwinki i w sezonie wiosennym to jedna z najsmaczniejszych szybkich zup.
Jest uniwersalna, każde dodatki pasują, a na drugi dzień można na jej podstawie przygotować przepyszny chłodnik.

Najważniejsza tu jest botwinka i to ona tworzy podstawę zupy, a dodatki takie jak pure z ziemniaków, jajko smażone lub ugotowane i koniecznie jogurt – to uzupełnienie tej delikatnej słodyczy młodych buraczków.

Kolor, smak i kruchość buraczków to właśnie sens tej zupy!

SKŁADNIKI: (dla 4 osób)

pęczek botwinki
1,5 bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1/2 cytryny
mały jogurt grecki
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku

pęczek koperku
jaja ugotowane na półtwardo

PRZYGOTOWANIE:
  1. drobno pokrojoną 1 cebulkę podsmaż na maśle ok 3 minut, na 1 łyżce masła
  2. po kilku minutach dodaj 2 ząbki czosnku i pokrojone buraczki – zasyp 1 łyżeczką cukru i dodaj sok z 1/2 cytryny – całość karmelizuj 5 minut
  3. dodaj resztę pokrojonej botwinki (łodygi i liście), zalej bulionem i gotuj na małym ogniu 30 minut
  4. użyj soli i pieprzu do SMAKU, dodaj połowę pęczku koperku i chwilę zagotuj
  5. podawaj z łyżką jogurtu i ulubionymi dodatkami: np. z ziemniakami i jajkiem i grillowaną piersią kurczaka
WSKAZÓWKI:
  • karmelizowanie buraczków i sok z cytryny uwydatni smak, ale i pozwoli zachować cudowny purpurowy kolor
  • pamiętaj, aby koperek posiekać tylko raz – inaczej straci strukturę, kolor i smak…

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x