Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
BOTWINKA
Maj to czas nowalijek!
Każdy chociaż raz próbował botwinki i w sezonie wiosennym to jedna z najsmaczniejszych szybkich zup.
Jest uniwersalna, każde dodatki pasują, a na drugi dzień można na jej podstawie przygotować przepyszny chłodnik.
Najważniejsza tu jest botwinka i to ona tworzy podstawę zupy, a dodatki takie jak pure z ziemniaków, jajko smażone lub ugotowane i koniecznie jogurt – to uzupełnienie tej delikatnej słodyczy młodych buraczków.
Kolor, smak i kruchość buraczków to właśnie sens tej zupy!
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
pęczek botwinki
1,5 bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1/2 cytryny
mały jogurt grecki
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
pęczek koperku
jaja ugotowane na półtwardo
PRZYGOTOWANIE:
- drobno pokrojoną 1 cebulkę podsmaż na maśle ok 3 minut, na 1 łyżce masła
- po kilku minutach dodaj 2 ząbki czosnku i pokrojone buraczki – zasyp 1 łyżeczką cukru i dodaj sok z 1/2 cytryny – całość karmelizuj 5 minut
- dodaj resztę pokrojonej botwinki (łodygi i liście), zalej bulionem i gotuj na małym ogniu 30 minut
- użyj soli i pieprzu do SMAKU, dodaj połowę pęczku koperku i chwilę zagotuj
- podawaj z łyżką jogurtu i ulubionymi dodatkami: np. z ziemniakami i jajkiem i grillowaną piersią kurczaka
WSKAZÓWKI:
- karmelizowanie buraczków i sok z cytryny uwydatni smak, ale i pozwoli zachować cudowny purpurowy kolor
- pamiętaj, aby koperek posiekać tylko raz – inaczej straci strukturę, kolor i smak…
Subscribe
Login
0 komentarzy