Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
BUDYŃ JAGLANY
Alternatywa dla budyniu z mąką ziemniaczaną, ale przede wszystkim z tą z najzdrowszych kasz – o której właściwościach nikogo nie trzeba przekonywać bo kasza jaglana jest wspaniałym źródłem energii – zawiera w sobie dużą ilość białka, tłuszczów, zdrowych węglowodanów i błonnika.
Budyń jest przepyszny – dla mnie najlepszy na ciepło. Kremowy, jedwabisty a z dodatkami stworzymy ulubioną kompozycję.
Dla dużych i tych mniejszych Łasuchów jest idealna: na śniadanie, a może drugie, albo podwieczorek lub kolację?!
Mmm…. naprawdę sycący i pyszny posiłek – a o to właśnie w gotowaniu chodzi, żeby zjeść, nie mieć wyrzutów sumienia i cieszyć się smakiem.
SKŁADNIKI:
(dla 3 osób)
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej ( szklanka o pojemności 250ml )
1-1.5 szklanki mleka (roślinne lub krowie)
kilka suszonych, niesiarkowanych moreli (daktyli)
no i dodatki – maliny, orzechy, banany,
3 łyżki mleczka kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
- suchą kaszę przepłucz gorącą wodą
-ugotuj we wrzącej wodzie w proporcji 2:1 (woda do kaszy) i pozostaw zdjętą z ognia pod przykryciem 5 minut - ciepłą kaszę zblenduj z morelami i orzechami, a sam pod koniec dodaj mleczko kokosowe
- podawaj z ulubioną konfiturą, sokiem lub owocami
WSKAZÓWKI:
- do przygotowania budyniu przyda się mocny blender kielichowy: blenduj co najmniej 30 sekund
- jeśli dodajesz orzechy, namocz je wcześniej w wodzie na ok 10 minut
Subscribe
Login
0 komentarzy