BUŁECZKI ORKISZOWE

BUŁECZKI ORKISZOWE

Jeśli wypróbowaliście chociaż raz przepis na bułeczki śniadaniowe i jesteście zadowoleni z efektu, a raczej brzuszki i kubki smakowe, to mam dla Was kolejny przepis na cudownie mięciutkie bułeczki – tym razem są to bułeczki orkiszowe z siemieniem lnianym.

Składniki i proporcje niewiele się różnią, ale zasadniczą różnicę stanowi dodanie mąki pełnoziarnistej orkiszowej.
Pieczywo nabiera charakterystycznego ciemnego koloru, nie jest ciężkie, po przekrojeniu zaskakuje miąższem z nasionami i puszystą strukturą.

Ciasto przygotowane wieczorem, wyrastające w nocy i upieczone rano – łatwiej już być nie może!

Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i mnóstwo nasion – to właśnie nazywa się szczęście w bułce na talerzu.

SKŁADNIKI: (12 bułeczek)

250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
150g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
120 ml letniego mleka
175 ml letniej wody
4-5 łyżek siemienia lnianego

PRZYGOTOWANIE:
  1. przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj łyżką z cukrem, dodaj letnie mleko i łyżkę mąki: wymieszaj i odstaw, aby rozczyn zaczął pracować
  2. po ok 15 minutach dodaj 250g mąki orkiszowej i 150g mąki pszennej, 175ml wody, 1 łyżeczkę soli i kilka łyżek siemienia
  3. wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (w robocie kuchennym wykorzystaj końcówkę z hakiem, powinno się wyrabiać ok 10 minut)
  4. uformuj kulę, obsyp mąką i pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia – musi podwoić swoją objętość (jeśli chcesz piec bułeczki na drugi dzień, przełóż ciasto do lodówki po wyrośnięciu)
  5. kiedy urośnie wyrzuć na blat, zagnieć i pozostaw na chwilkę, po czym zacznij dzielić na części – formuj kulki
  6. przełóż na blachę i pozostaw pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut
  7. nagrzej piekarnik do 220 stopni, przed samym włożeniem zrób przedziałek na bułce – dosyć zdecydowanie
  8. piecz 10-15 minut
WSKAZÓWKI:

-do pieczenia bułeczek koniecznie wstaw na dno naczynie z wodą – dzięki temu skórka będzie niezwykle chrupiąca

  • zrobienie przedziałka bułeczkom to nie tylko czynność estetyczna, w piekarniku bułeczki nie pękną, a równomiernie wyrosną
Tak właśnie wygląda wyrośnięte ciasto w lodówce

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x