Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
BUŁECZKI ORKISZOWE

Jeśli wypróbowaliście chociaż raz przepis na bułeczki śniadaniowe i jesteście zadowoleni z efektu, a raczej brzuszki i kubki smakowe, to mam dla Was kolejny przepis na cudownie mięciutkie bułeczki – tym razem są to bułeczki orkiszowe z siemieniem lnianym.
Składniki i proporcje niewiele się różnią, ale zasadniczą różnicę stanowi dodanie mąki pełnoziarnistej orkiszowej.
Pieczywo nabiera charakterystycznego ciemnego koloru, nie jest ciężkie, po przekrojeniu zaskakuje miąższem z nasionami i puszystą strukturą.
Ciasto przygotowane wieczorem, wyrastające w nocy i upieczone rano – łatwiej już być nie może!
Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i mnóstwo nasion – to właśnie nazywa się szczęście w bułce na talerzu.

SKŁADNIKI:
(12 bułeczek)
250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
150g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
120 ml letniego mleka
175 ml letniej wody
4-5 łyżek siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE:
- przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj łyżką z cukrem, dodaj letnie mleko i łyżkę mąki: wymieszaj i odstaw, aby rozczyn zaczął pracować
- po ok 15 minutach dodaj 250g mąki orkiszowej i 150g mąki pszennej, 175ml wody, 1 łyżeczkę soli i kilka łyżek siemienia
- wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (w robocie kuchennym wykorzystaj końcówkę z hakiem, powinno się wyrabiać ok 10 minut)
- uformuj kulę, obsyp mąką i pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia – musi podwoić swoją objętość (jeśli chcesz piec bułeczki na drugi dzień, przełóż ciasto do lodówki po wyrośnięciu)
- kiedy urośnie wyrzuć na blat, zagnieć i pozostaw na chwilkę, po czym zacznij dzielić na części – formuj kulki
- przełóż na blachę i pozostaw pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut
- nagrzej piekarnik do 220 stopni, przed samym włożeniem zrób przedziałek na bułce – dosyć zdecydowanie
- piecz 10-15 minut
WSKAZÓWKI:
-do pieczenia bułeczek koniecznie wstaw na dno naczynie z wodą – dzięki temu skórka będzie niezwykle chrupiąca
- zrobienie przedziałka bułeczkom to nie tylko czynność estetyczna, w piekarniku bułeczki nie pękną, a równomiernie wyrosną



Subscribe
Login
0 komentarzy