Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
Bułeczki śniadaniowe
Nie wierzyłam, że domowej roboty bułeczki śniadaniowe mogą być takie smaczne!
Smakują zupełnie inaczej niż te z piekarni, są bardziej zwarte, cięższe i mi wystarczyła jedna żeby się porządnie najeść. W środku za to niezwykle sprężyste i puszyste, doskonałe w smaku. Na wierzch koniecznie dodajcie ulubione dodatki – SEZAM sprawdza się w 100% !
A do tego ciasto przyrządzone wieczorem… Rano tylko formowanie bułeczek, do piekarnika i wszystkich obudził niesamowity aromat!
Łapcie przepis – wykorzystałam inspiracje z niezawodnych pomysłów od Moje Wypieki . Jak zwykle pomysły na wypieki z tej strony są niezawodne i godne polecenia.
SKŁADNIKI:
(12 bułek)
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
120 ml letniego mleka
175 ml letniej wody
PRZYGOTOWANIE:
- przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj łyżką z cukrem, dodaj letnie mleko i łyżkę mąki: wymieszaj i odstaw, aby rozczyn zaczął pracować
- po ok 15 minutach dodaj mąkę, wodę, sól
- wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (w robocie kuchennym wykorzystaj końcówkę z hakiem, powinno się wyrabiać ok 10 minut)
- uformuj kulę, obsyp mąką i pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia – musi podwoić swoją objętość (jeśli chcesz piec bułeczki na drugi dzień, przełóż ciasto do lodówki po wyrośnięciu)
- kiedy urośnie wyrzuć na blat i pozostaw chwilkę, po czym zacznij dzielić na części – formuj kulki
- przełóż na blachę i pozostaw pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut
- nagrzej piekarnik do 230 stopni, przed samym włożeniem zrób przedziałek na bułce – dosyć zdecydowanie
- piecz 10-15 minut
WSKAZÓWKI:
-do pieczenia bułeczek koniecznie wstaw na dno naczynie z wodą – dzięki temu skórka będzie niezwykle chrupiąca
Subscribe
Login
0 komentarzy