Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Wypróbowałam wiele przepisów na ten słodki drożdżowy chlebek i zdecydowanie powiem, że to najlepszy jaki do tej pory udało mi się znaleźć!

Chałka z tego przepisu jest taka jak powinna być : wyrośnięta, pachnąca wanilią i kruszonką, delikatna i puszysta w środku. Raz upieczona na zawsze zagości w Waszym menu, bo wypiek smakuje i satysfakcjonuje.

Już wiele wiele razy przygotowywałam ciasto drożdżowe, z którym przyznam szczerze, lata zajęło dotarcie się i zrozumienie, ale myślę że już wiem o co w tym wszystkim chodzi i z Wami też się podzielę kilkoma sztuczkami. A jeśli chodzi o chałkę, to jest kilka istotnych rzeczy o których musicie pamiętać, żeby upiekła się chałka a nie drożdżówka.

  1. Roztrzepane jajko
  2. Miękkie masło
  3. Przesiana mąka
  4. DŁUGIE wyrabianie ciasta – minimum 10 minut
  5. Ciepłe miejsce do długiego wyrastania – 1.5h!

Otrzymacie ciasto plastelinę, które nie klei się do rąk i do którego nie będziecie musieli używać ani grama mąki do podsypywania. Ciasto po wyrośnieciu idealnie się dzieli, roluje i plecie w chałkę.

Z tych proporcji ulepicie 2 chałki, ale to nie jest dużo…. Bo zobaczycie, że znika w oczach i druga! Gdyby jednak ktoś nie potrzebował aż tyle szczęścia na raz, spokojnie można przechować ciasto w lodówce i upiec drugiego lub kolejnego dnia.

TUTAJ znajdziecie filmik, który pokazuje jak zapleść chałkę w piękny splot.

SKŁADNIKI: (2 chałki )

3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajo
80 g drobnego cukru do wypieków
60 g masła
duża szczypta soli
1 szklanka mleka
3 łyżeczki cukru waniliowego
20 g świeżych drożdży

KRUSZONKA:

60g mąki
30g masła
30g cukru

PRZYGOTOWANIE:

ROZCZYN Z DROŻDŻAMI

  1. Dodaj 1 szklankę mleka podgrzej w misce, w której będziesz przygotowywać ciasto, mleko musi być letnie
  2. Dodaj 1/4 szklanki mąki (pozostaną jeszcze 3 szklanki do ciasta)
  3. Dodaj 1 łyżkę cukru
  4. Rozmieszaj i połącz składniki rozczynu, odstaw na 15 minut i przykryj ściereczką

    CIASTO

  5. Do gotowego rozczynu dodaj przesiane roztrzepane 1 jajo
  6. Przesiej również 3 szklanki mąki
  7. Dodaj szczyptę soli, resztę cukru i 3 łyżeczki cukru waniliowego
  8. Najlepszym do wyrobienia ciasta będzie robót kuchenny z hakiem – niech wyrabia ciasto na gładką i elastyczną kulkę ok 5 minut
  9. Po tym czasie dodaj miękkie masło i wyrabiaj kolejne 5 minut.
  10. Wyjmij ciasto i ocen czy jest plastyczne i się nie klei, jeśli tak wysmaruj miskę odrobiną tłuszczu i wrzuć kulkę do wyrośnięcia pod ściereczką
  11. Ciasto musi podwoić swoją obiętość, będzie rosło 1.5h
  12. Jeśli posiadasz maszynę do chleba lub inne urządzenia typu Thermomixa, wstaw na 30 stopni na 1.5h
  13. Gotowe ciasto wyjmij na stolnicę i zagnieć na tzw. kopertkę, chwyć przeciwległe końce rozpłaszczonego ciasta i złóż do środka. Wykonaj ten ruch min 2-3 razy.
  14. Podziel ciasto na 2 części. Każdą z porcja na 4 kawałki
  15. Jeśli planujesz upiec jedną chałkę, pozostałe ciasto zamknij w szczelne opakowanie i przechowaj w lodówce.
  16. Z każdego z 4 kawałeczków uformuj rulonik tak, aby jego końce były cieńsze niż środek
  17. Ułóż waleczki pionowo, górne końce zlep razem.
  18. Zaplata chałkę wg schamtu: 1 wałek za 3, 4 wałek ma być teraz 2, a 3 wałek przełóż nad 2
  19. Powtarzaj schemat aż do końca ciasta. Tak otrzymasz najpiękniejszy splot.
  20. Uformowaną chałkę przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  21. Po tym czasie posmaruj mlekiem i obsyp kruszonką
  22. Wstaw do nagrzanego piekarnika 175 stopni, pieczemy z termoobiegiem ok 20-25 minut, aż będzie rumiana
  23. Po upieczeniu ostudź chałkę na krtace o ile jesteś wystarczająco cierpliwą osobą 🙂

    KRUSZONKA

  24. Podczas wyrastania ciasta, przygotuj kruszonkę: połącz 60g mąki, 30g cukru i 30g masła, zagnieć palcami w staw do lodówki
  25. Po schłodzeniu będzie idealna do kruszenia na chałkę
WSKAZÓWKI:
  • podczas zaplatania chałki pamiętaj aby nie robić tego zbyt ciasno, oczywiście ma być to zwięzła forma, ładna, ale zbyt mocne zaplatanie może spowodować pęknięcie wałeczków (ale oczywiście to tylko wygląd, samk będzie dalej cudowny…)
  • proponowany przeze mnie splo 1-3,4-2,3-2 to jeden z ładniejszych, chałka nie robi się płaska, jest wypukła takie jak kupujemy najczęściej w piekarni
  • kopertowe zagniecenie ciasta pomoże utrzymać strukturę, ciasto nie będzie opadać na boki podczas wyrastania uformowanego bochenka
  • do posmarowania możesz użyć roztrzepanego jajka, chałka będzie wtedy charakterystycznie błyszczała

Przepis zmodyfikowany, zaczerpnięty z Moje Wypieki




0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x