CHIŃSKA ZUPA OSTRO-KWAŚNA

CHIŃSKA ZUPA OSTRO-KWAŚNA

W większości dobrych chińskich knajpek zamawiana jest jako przystawka i w sumie stanowi świetny wstęp do pobudzenia kubków smakowych i do kosztowania innych chińskich rarytasów...

Osobiście uwielbiam tą wersje w ChinaTown w Warszawie… Dlatego spróbowałam wykonać ją w domu – jest szybka do przygotowania, smaczna i rozgrzewająca – każdemu zasmakuje!
Połączenie kwaśnego i ostrego w lekko kleistej formie zupy, z kawałkami warzyw i grzybów, z nitkami jajecznego „makaronu” to typowe zestawienie dla kuchni chińskiej. Wariacja smaków i struktur w małej miseczce.

SKŁADNIKI: (5 porcji)

ok. 1l bulionu warzywnego
1 mała papryczka chilli czerwona
1 cebula
1 marchewka
kawałek białej części pora
10 pieczarek lub boczniaków
garść grzybów mun
1 łyżeczka oleju sezamowego

SOS ZAGĘSZCZAJĄCY:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octy ryżowego
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego

dodatkowo roztrzepane jajko

PRZYGOTOWANIE:
  1. umyj i przygotuj warzywa, pokrój je w julienne – cieniutkie paseczki (marchewkę, pora i chilli, cebulę w piórka i grzyby w plasterki)
  2. rozgrzej na patelni olej i podsmaż pokrojoną w cebulę i chilli, po ok 1 minucie dorzuć warzywa, następnie dodaj grzyby i podlej odrobiną sosu sojowego – podkreśli smak grzybów
  3. następnie dolej bulion i doprowadź do wrzenia
  4. do zupy dodaj sos zagęszczający, cały czas mieszaj, aż zgęstnieje – musi powstać lekko "kisielowata"
  5. gdy warzywa zmiękną, dolej jajko, aby powstały cienkie kluseczki
  6. na sam koniec dodaj olej sezamowy, pieprz (ew. sos sojowy) i od razu podawaj
  7. możesz dodatkowo podać na wierzch plasterki chilli
WSKAZÓWKI:
  • jeśli masz w domu głęboką patelnię lub wok to koniecznie go wykorzystaj to przygotowania tej zupy
  • roztrzepane jajko wlewaj z wysokości, bardzo powoli, wtedy powstaną super cienkie kluseczki

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x