Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
CHIŃSKA ZUPA OSTRO-KWAŚNA
W większości dobrych chińskich knajpek zamawiana jest jako przystawka i w sumie stanowi świetny wstęp do pobudzenia kubków smakowych i do kosztowania innych chińskich rarytasów...
Osobiście uwielbiam tą wersje w ChinaTown w Warszawie… Dlatego spróbowałam wykonać ją w domu – jest szybka do przygotowania, smaczna i rozgrzewająca – każdemu zasmakuje!
Połączenie kwaśnego i ostrego w lekko kleistej formie zupy, z kawałkami warzyw i grzybów, z nitkami jajecznego „makaronu” to typowe zestawienie dla kuchni chińskiej. Wariacja smaków i struktur w małej miseczce.
SKŁADNIKI:
(5 porcji)
ok. 1l bulionu warzywnego
1 mała papryczka chilli czerwona
1 cebula
1 marchewka
kawałek białej części pora
10 pieczarek lub boczniaków
garść grzybów mun
1 łyżeczka oleju sezamowego
SOS ZAGĘSZCZAJĄCY:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octy ryżowego
1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
dodatkowo roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE:
- umyj i przygotuj warzywa, pokrój je w julienne – cieniutkie paseczki (marchewkę, pora i chilli, cebulę w piórka i grzyby w plasterki)
- rozgrzej na patelni olej i podsmaż pokrojoną w cebulę i chilli, po ok 1 minucie dorzuć warzywa, następnie dodaj grzyby i podlej odrobiną sosu sojowego – podkreśli smak grzybów
- następnie dolej bulion i doprowadź do wrzenia
- do zupy dodaj sos zagęszczający, cały czas mieszaj, aż zgęstnieje – musi powstać lekko "kisielowata"
- gdy warzywa zmiękną, dolej jajko, aby powstały cienkie kluseczki
- na sam koniec dodaj olej sezamowy, pieprz (ew. sos sojowy) i od razu podawaj
- możesz dodatkowo podać na wierzch plasterki chilli
WSKAZÓWKI:
- jeśli masz w domu głęboką patelnię lub wok to koniecznie go wykorzystaj to przygotowania tej zupy
- roztrzepane jajko wlewaj z wysokości, bardzo powoli, wtedy powstaną super cienkie kluseczki
Subscribe
Login
0 komentarzy