Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
CHLEBEK BANANOWY Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ
Ten przepis jest tak genialny, że nawet🤚 „dwie lewe” 🤚ręce mogą śmiało zadeklarować ciasto na świąteczny stół!
A może na Wigilię w pracy lub ze znajomymi…?
Chlebek bananowy z gruszką i żurawiną 💛 ..
Przepis jest bez cukru więc idealny dla dzieci a mimo, że niestandardowy i klasycznie świąteczny, to cudownie nadaje się jako słodkości na grudniowe krótkie dni…!
Jest słodki od bananów i żurawiny, a dzięki kawałkom gruszki w strukturze przypomina keks.
Chlebek wychodzi wilgotny, z mnóstwem owoców i pachnący cytryną 💛🎄
SKŁADNIKI:
(wąska blaszka 10x20cm)
4 banany
3 gruszki
garść żurawiny
5 łyżek oleju
4 łyżki mleka
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki starkowanej skórki z cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- banany rozgnieć widelcem, dodaj pokrojone w kostkę gruszki i żurawinę
- połącz z jajkiem, mlekiem i olejem
- dorzuć skórkę z cytryny (najlepiej zetrzyj na drobnej tarce)
- składniki mokre połącz z suchymi
- piecz w 170 C przez ok 45 minut
WSKAZÓWKI:
-jednego banana możesz pokroić również w kostkę, po upieczeniu będą wyczuwalne większe kawałki wilgotnego banana
-jeżeli lubisz słodsze ciasta, dodaj więcej żurawiny lub miodu
-mąkę przesiej i wymieszaj z sodą
Subscribe
Login
0 komentarzy