CHOCOLATE CHIP COOKIES

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Znacie Cookie Monstera?!
A wiecie co on najbardziej na świecie lubił? No właśnie – i ja się wcale nie dziwię dlaczego…

Chocolate chip cookies to kruche ciasteczka, miękkie w środku z duuużą ilością czekolady! Ich struktura jest bardzo smaczna, a powiedziałąabym nawet, że za bardzo wciągająca, bo nie są w 100% kruche, ale też nie za miękkie. Są jedyne w swoim rodzaju, a połączenie czekolady, wanilii i soli wspaniale łączy wszystkie smaki.

Najlepiej smakują z kubkiem gorącego mleka!

ozedf
SKŁADNIKI: (18 dużych ciastek)

2 1/4 szklanki mąki
2 jaja
1 kostka masła 200g
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1 płaska łyżeczka sody
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
1-2 tabliczek czekolady gorzkiej – pokrojonej w małe kosteczki

PRZYGOTOWANIE:
  1. 1 kostkę masła w temperaturze pokojowej ukręć na puszystą masę
  2. Kiedy będzie już białe i puszyste dodaj po 1/2 szklanki białego i brązowego cukru i
    2jajka
  3. połącz składniki suche w osobnej misce: 2 1/4 szklanki mąki, 1 płaską łyżeczkę sody i 3/4 łyżeczki soli – przesiej przez sitko wszystko
  4. połącz suche z mokrymi
  5. kiedy powstanie gęsta ciasto, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką
  6. formuj z ciasta kulki wielkości moreli lub nakładaj łyżką do lodów na blaszkę z papierem do pieczenia: zachowaj odstęp bo ciasteczka w trakcie pieczenia się rozpływają
  7. piecz ok 12 minut w 180 stopniach, grzanie góra/dół
WSKAZÓWKI:
  • jeśli lubisz ciasteczka z dużą ilością czekolady – użyj 2 tabliczek
  • nakładanie łyżką do lodów pozwoli uzyskać równej wielkości kulki i ciastka
  • ciasteczka możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (o ile coś zostanie…)

Zmodyfikowany przepis od Martha Stewart

Konsystencja ciasta
Uformowane kulki na ciastka
A tak wyglądają od razu po upieczeniu…

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x