Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
CHOCOLATE CHIP COOKIES
Znacie Cookie Monstera?!
A wiecie co on najbardziej na świecie lubił? No właśnie – i ja się wcale nie dziwię dlaczego…
Chocolate chip cookies to kruche ciasteczka, miękkie w środku z duuużą ilością czekolady! Ich struktura jest bardzo smaczna, a powiedziałąabym nawet, że za bardzo wciągająca, bo nie są w 100% kruche, ale też nie za miękkie. Są jedyne w swoim rodzaju, a połączenie czekolady, wanilii i soli wspaniale łączy wszystkie smaki.
Najlepiej smakują z kubkiem gorącego mleka!
SKŁADNIKI:
(18 dużych ciastek)
2 1/4 szklanki mąki
2 jaja
1 kostka masła 200g
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1 płaska łyżeczka sody
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
1-2 tabliczek czekolady gorzkiej – pokrojonej w małe kosteczki
PRZYGOTOWANIE:
- 1 kostkę masła w temperaturze pokojowej ukręć na puszystą masę
- Kiedy będzie już białe i puszyste dodaj po 1/2 szklanki białego i brązowego cukru i
2jajka - połącz składniki suche w osobnej misce: 2 1/4 szklanki mąki, 1 płaską łyżeczkę sody i 3/4 łyżeczki soli – przesiej przez sitko wszystko
- połącz suche z mokrymi
- kiedy powstanie gęsta ciasto, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką
- formuj z ciasta kulki wielkości moreli lub nakładaj łyżką do lodów na blaszkę z papierem do pieczenia: zachowaj odstęp bo ciasteczka w trakcie pieczenia się rozpływają
- piecz ok 12 minut w 180 stopniach, grzanie góra/dół
WSKAZÓWKI:
- jeśli lubisz ciasteczka z dużą ilością czekolady – użyj 2 tabliczek
- nakładanie łyżką do lodów pozwoli uzyskać równej wielkości kulki i ciastka
- ciasteczka możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (o ile coś zostanie…)
Zmodyfikowany przepis od Martha Stewart
Subscribe
Login
0 komentarzy