CIASTO DROŻDŻOWE MOJEJ MAMY

CIASTO DROŻDŻOWE MOJEJ MAMY

Jak byłam mała zawsze w domu było ciasto drożdżowe. Długie blachy wypełnione po brzegi pachnącym ciastem z rodzynkami. Jadło się je samo, z masłem i dżemem, na śniadanie, na kolację, albo w ramach czegoś słodkiego.

Z pomocą Mamy udało mi się zapisać przepis, mimo że Mama robi to ciasto „na oko” … Wyszło pachnące, wypełnione rodzynkami i skórką pomarańczową, a sam wierzch posypany grubo kruszonką. Ciasto pięknie rośnie, jest wilgotne i nie może się nie udać!

Najlepsze ciasto drożdżowe!

SKŁADNIKI: (duża blacha 25x40cm)

1kg mąki
2 szklanki mleka
4 jajka
50g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
pół kostki masła
otarta skórka z 1/2 cytryny

KRUSZONKA:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru (pół na pół z cukrem waniliowym)
4 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE:

zacznij od przygotowania ROZCZYNU:

  1. rozkrusz drożdże i dosyp 1 łyżkę cukru
  2. 2 szklanki mleka podgrzej, nie może parzyć, musi być delikatnie ciepłe i dodaj do drożdży
  3. dosyp 2 łyżki mąki, wymieszaj trzepaczką i pozostaw, aby zaczęły pracować

    CIASTO:
  4. utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę
  5. dolej rozczyn, dodaj skórkę i powoli dospypuj przesianą mąkę – kręć ciasto (jeśli używasz robota kuchennego, ustaw go na średnie obroty i wyrabiaj ciasto hakiem)
  6. dorzuć bakalie
  7. kiedy ciasto będzie jednolite dolej powoli roztopione masło i wyrabiaj ciasto jeszcze ok 5 minut
  8. obsyp mąką w misce i przykryj ściereczką, odstaw na ok 45-60 minut, do podwojenia objętości
  9. kiedy ciasto urośnie, wyjmij na stolnicę, zagnieć i wyłóż na blachę pokrytą pergaminem
  10. pozostaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut, a po tym czasie posmaruj ciasto delikatnie mlekiem i obsyp kruszonką
  11. wstaw do lekko nagrzanego piekarnika i piecz (góra/dół) w 180 stopniach, ok 45-60 minut (możesz pozostawić ciasto ok 5 minut w piekarniku po wyłączeniu grzania)
  12. po upieczeniu wyłóż ciasto na kratkę, aby ostygło
WSKAZÓWKI:
  • rozkruszone drożdże możesz rozetrzeć z cukrem, początkowo będzie to trudne, ale szybko zaczną pracować i staną się płynne
  • mama czasem podgrzewała mąkę, żeby ciasto szybciej wyrosło
  • ciasto może wydawać się zbyt lepkie, ale drożdżowe ciasto musi takie być, aby było puszyste i wilgotne
  • jeżeli zauważysz, że ciasto zbyt szybko się przypieka od góry, przykryj je folią aluminiową i tak dalej piecz
Przygotowany rozczyn
Rozczyn, który zaczął pracować
Ukręcone jajka z cukrem
Obsypane mąką ciasto pozostaw do wyrośnięcia
Pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe
Gotowe ciasto do pieczenia

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x