Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
CIASTO DROŻDŻOWE MOJEJ MAMY
Jak byłam mała zawsze w domu było ciasto drożdżowe. Długie blachy wypełnione po brzegi pachnącym ciastem z rodzynkami. Jadło się je samo, z masłem i dżemem, na śniadanie, na kolację, albo w ramach czegoś słodkiego.
Z pomocą Mamy udało mi się zapisać przepis, mimo że Mama robi to ciasto „na oko” … Wyszło pachnące, wypełnione rodzynkami i skórką pomarańczową, a sam wierzch posypany grubo kruszonką. Ciasto pięknie rośnie, jest wilgotne i nie może się nie udać!
Najlepsze ciasto drożdżowe!
SKŁADNIKI:
(duża blacha 25x40cm)
1kg mąki
2 szklanki mleka
4 jajka
50g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
pół kostki masła
otarta skórka z 1/2 cytryny
KRUSZONKA:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru (pół na pół z cukrem waniliowym)
4 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
zacznij od przygotowania ROZCZYNU:
- rozkrusz drożdże i dosyp 1 łyżkę cukru
- 2 szklanki mleka podgrzej, nie może parzyć, musi być delikatnie ciepłe i dodaj do drożdży
- dosyp 2 łyżki mąki, wymieszaj trzepaczką i pozostaw, aby zaczęły pracować
CIASTO: - utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę
- dolej rozczyn, dodaj skórkę i powoli dospypuj przesianą mąkę – kręć ciasto (jeśli używasz robota kuchennego, ustaw go na średnie obroty i wyrabiaj ciasto hakiem)
- dorzuć bakalie
- kiedy ciasto będzie jednolite dolej powoli roztopione masło i wyrabiaj ciasto jeszcze ok 5 minut
- obsyp mąką w misce i przykryj ściereczką, odstaw na ok 45-60 minut, do podwojenia objętości
- kiedy ciasto urośnie, wyjmij na stolnicę, zagnieć i wyłóż na blachę pokrytą pergaminem
- pozostaw ponownie do wyrośnięcia na 20 minut, a po tym czasie posmaruj ciasto delikatnie mlekiem i obsyp kruszonką
- wstaw do lekko nagrzanego piekarnika i piecz (góra/dół) w 180 stopniach, ok 45-60 minut (możesz pozostawić ciasto ok 5 minut w piekarniku po wyłączeniu grzania)
- po upieczeniu wyłóż ciasto na kratkę, aby ostygło
WSKAZÓWKI:
- rozkruszone drożdże możesz rozetrzeć z cukrem, początkowo będzie to trudne, ale szybko zaczną pracować i staną się płynne
- mama czasem podgrzewała mąkę, żeby ciasto szybciej wyrosło
- ciasto może wydawać się zbyt lepkie, ale drożdżowe ciasto musi takie być, aby było puszyste i wilgotne
- jeżeli zauważysz, że ciasto zbyt szybko się przypieka od góry, przykryj je folią aluminiową i tak dalej piecz
Subscribe
Login
0 komentarzy