CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Kiedyś na hasło „ciasto marchewkowe” większość robiła wielkie oczy… Ale jak to?! A dzisiaj na pewno każdy choć raz próbował i nie zaprzeczy, że jest fantastyczne.

Ciasto marchewkowe z tego przepisu wypełnione jest różnymi bakaliami i jest przepyszne! Wilgotne, wyrośnięte, delikatne i sprężyste,a ten aromat cynamonu i kardamonu…. Mmm… Obłęd!
Ja uwielbiam je zjadać samo, bez kremu – ale posmarowane na wierzchu mascarpone też jest cudowne. Proste ciasto, a porcja błonnika i orzechów się znajdzie !

SKŁADNIKI: (ok 15 porcji)

-2 szklanki starej drobno marchewki
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki oleju
-3/4 szklanki cukru
-4 jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
-1/2 szklanki rodzynek
-1/2 szklanki podprażonych bakalii (słonecznik, pestki dyni, orzechy nerkowca

PRZYGOTOWANIE:
  1. jajka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę
  2. powoli dodaj olej, startą marchewkę
  3. następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia i przyprawy
  4. na sam koniec dorzuć bakalie
  5. piecz w 180 stopniach, ok 30-40 minut
WSKAZÓWKI:
  • marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach
  • rodzynki namocz ok 15 minut w wodzie, odcedź
  • podprażone orzechy będą słodsze, bardziej aromatyczne

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x