Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
CIASTO MARCHEWKOWE

Kiedyś na hasło „ciasto marchewkowe” większość robiła wielkie oczy… Ale jak to?! A dzisiaj na pewno każdy choć raz próbował i nie zaprzeczy, że jest fantastyczne.
Ciasto marchewkowe z tego przepisu wypełnione jest różnymi bakaliami i jest przepyszne! Wilgotne, wyrośnięte, delikatne i sprężyste,a ten aromat cynamonu i kardamonu…. Mmm… Obłęd!
Ja uwielbiam je zjadać samo, bez kremu – ale posmarowane na wierzchu mascarpone też jest cudowne. Proste ciasto, a porcja błonnika i orzechów się znajdzie !

SKŁADNIKI:
(ok 15 porcji)
-2 szklanki starej drobno marchewki
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki oleju
-3/4 szklanki cukru
-4 jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
-1/2 szklanki rodzynek
-1/2 szklanki podprażonych bakalii (słonecznik, pestki dyni, orzechy nerkowca
PRZYGOTOWANIE:
- jajka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę
- powoli dodaj olej, startą marchewkę
- następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia i przyprawy
- na sam koniec dorzuć bakalie
- piecz w 180 stopniach, ok 30-40 minut
WSKAZÓWKI:
- marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach
- rodzynki namocz ok 15 minut w wodzie, odcedź
- podprażone orzechy będą słodsze, bardziej aromatyczne

Subscribe
Login
0 komentarzy