Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
CZOSNKOWY CHLEBEK Z ZIOŁAMI
Idealny jako przekąska na majowe spotkania grillowe. I nie tylko!
Ten czosnkowy chlebek z ziołami podbije każde ogrodowe przyjęcie – smakiem, aromatem i dodatkiem pysznych ziół, a puszyste i mięciutkie wnętrze to idealne dopełnienie…
Harmonijkowe zawijanie nie tylko nadaje formy i brzuszków chlebkowi, ale sprawia, że każdy odrywa kęs z porcją ziołowego masła.
Jak już raz go upieczecie, na pewno na stałe zagości na Waszych stołach!
SKŁADNIKI:
(1 chlebek)
CIASTO:
300g mąki pszennej
50ml mleka
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
ZIOŁOWE MASŁO:
50g masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej natki
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- przygotuj rozczyn do ciasta drożdżowego: 50ml ciepłego mleka, 100ml wody wymieszaj z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na chwilkę, aby rozczyn zaczął pracować
- do gotowego rozczynu dodaj pozostałą ilość mąki, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oliwy – zagnieć ciasto lub wyrabiaj w robocie kuchennym za pomocą haka ok 10 minut
- ciasto nie lepi się, jest plastyczne i przyjemne w dotyku
- pozostaw ciasto pod ściereczką na kilka minut – w tym czasie przygotuj masło
- do miseczki przełóż 50g masła, najlepiej w temperaturze pokojowej
- dodaj posiekane zioła, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę soli – wymieszaj wszystko za pomocą widelca
- ciasto rozwałkuj cienko (ok 0,5-1cm) na kształt prostokąta
- posmaruj całość ziołowym masłem
- pokrój w szerokie plastry – ok 5 cm szerokości każdy
- każdą wstążkę składaj w harmonijkę do siebie
- układaj luźno w wąskiej blaszce lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia ok 1h
- wstaw do nagrzanego piekarnika 190 stopni na 20-25 minut – aż ciasto będzie rumiane
- po upieczeniu wyłóż na kratkę, aby ostygło i serwuj świeży – bo taki jest najsmaczniejszy 🙂
WSKAZÓWKI:
- podany przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo "elastyczny" – nie musisz czekać aż rozczyn podwoi objętość, a także pierwsze wyrastanie możesz pominąć
- ziołowe masło możesz dowolnie modyfikować wg preferencji smakowych, ale najsmaczniejsze przygotujesz ze świeżych ziół
- składanie harmonijki w stronę "do siebie" jest najwygodniejsze do zbierania ciasta
- ułóż porcje złożonego ciasta luźno, bo na pewno podwoi swoją objętość podczas wyrastania i pieczenia, a także łatwiej będzie się odrywało kawałki chlebka
Subscribe
Login
0 komentarzy