CZOSNKOWY CHLEBEK Z ZIOŁAMI

CZOSNKOWY CHLEBEK Z ZIOŁAMI

Idealny jako przekąska na majowe spotkania grillowe. I nie tylko!

Ten czosnkowy chlebek z ziołami podbije każde ogrodowe przyjęcie – smakiem, aromatem i dodatkiem pysznych ziół, a puszyste i mięciutkie wnętrze to idealne dopełnienie…

Harmonijkowe zawijanie nie tylko nadaje formy i brzuszków chlebkowi, ale sprawia, że każdy odrywa kęs z porcją ziołowego masła.

Jak już raz go upieczecie, na pewno na stałe zagości na Waszych stołach!

SKŁADNIKI: (1 chlebek)

CIASTO:

300g mąki pszennej
50ml mleka
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

ZIOŁOWE MASŁO:

50g masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej natki
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
  1. przygotuj rozczyn do ciasta drożdżowego: 50ml ciepłego mleka, 100ml wody wymieszaj z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na chwilkę, aby rozczyn zaczął pracować
  2. do gotowego rozczynu dodaj pozostałą ilość mąki, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oliwy – zagnieć ciasto lub wyrabiaj w robocie kuchennym za pomocą haka ok 10 minut
  3. ciasto nie lepi się, jest plastyczne i przyjemne w dotyku
  4. pozostaw ciasto pod ściereczką na kilka minut – w tym czasie przygotuj masło
  5. do miseczki przełóż 50g masła, najlepiej w temperaturze pokojowej
  6. dodaj posiekane zioła, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę soli – wymieszaj wszystko za pomocą widelca
  7. ciasto rozwałkuj cienko (ok 0,5-1cm) na kształt prostokąta
  8. posmaruj całość ziołowym masłem
  9. pokrój w szerokie plastry – ok 5 cm szerokości każdy
  10. każdą wstążkę składaj w harmonijkę do siebie
  11. układaj luźno w wąskiej blaszce lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  12. pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia ok 1h
  13. wstaw do nagrzanego piekarnika 190 stopni na 20-25 minut – aż ciasto będzie rumiane
  14. po upieczeniu wyłóż na kratkę, aby ostygło i serwuj świeży – bo taki jest najsmaczniejszy 🙂
WSKAZÓWKI:
  • podany przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo "elastyczny" – nie musisz czekać aż rozczyn podwoi objętość, a także pierwsze wyrastanie możesz pominąć
  • ziołowe masło możesz dowolnie modyfikować wg preferencji smakowych, ale najsmaczniejsze przygotujesz ze świeżych ziół
  • składanie harmonijki w stronę "do siebie" jest najwygodniejsze do zbierania ciasta
  • ułóż porcje złożonego ciasta luźno, bo na pewno podwoi swoją objętość podczas wyrastania i pieczenia, a także łatwiej będzie się odrywało kawałki chlebka
Gotowe masło ziołowe
Wyrobione, elastyczne ciasto drożdżowe na chlebek
Składaj paski w harmonijkę
Układaj porcje ciasta luźno, podwoją objętość podczas wyrastania i pieczenia
Właśnie tak wygląda po wyrośnięciu
Gotowy!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x