Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
FASOLKA Z KOLENDRĄ
To danie powstało tak spontanicznie…
Fasolka z bułką tartą jaką większość z nas się zajada, to przeszłość…!
Dziś zachwycę Was fasolką z roztopionym masłem czosnkowym, jajkiem sadzonym oraz duuużą ilością kolendry i płatkami chilli.
Brzmi inaczej?! Trochę tajsko?! Bo właśnie takie jest to danie, ale obiecuje że to nowy wymiar fasolki, i SMAK!
Sami zdecydujcie co lepsze, ale na pewno warto spróbować.
SKŁADNIKI:
(dla 2 osób)
porcja fasolki szparagowej – około 300g
2 jajka
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka świeżej kolendry
suszone płatki chili
sól
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolkę szparagową ugotuj na parze, ok 20 minut
- Na patelni rozgrzej masło i usmaż jajka – po wylaniu jajek na patelnię zmniejsz ogień na minimalny, aby jajko nie było spieczone
- na dodatkowej patelni przygotuj masło czosnkowe: rozpuść 1 łyżkę masła i dodaj 1 ząbek czosnku, chwilkę smaż – ale uważaj żeby nie spalić czosnku, bo masło będzie gorzkie…
- Ugotowaną fasolkę przełóż na talerz i polej masłem czosnkowym
- Dopraw solą
- Wyłóż usmażone jajo i posyp posiekaną kolendrą oraz płatkami chilli
WSKAZÓWKI:
- fasolka ugotowana na parze zachowuje więcej właściwości odżywczych i o niebo lepiej smakuje!
Subscribe
Login
0 komentarzy