Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
FRITTATA Z WARZYWAMI – CZYLI SZYBKI, LETNI OBIAD Z PATELNI
Czasem jest tak, że z poprzedniego obiadu zostaje nam garść niedojedzonych warzyw. Marnowanie jedzenia jest bez sensu, zawsze staram się wykorzystać jak się da i ile się da to, co mam w lodówce.
Frittata to świetne danie, które pozwoli Ci wykorzystać „resztki” i stworzyć szybki, pożywny obiad z patelni.
Danie to jest trochę omletem, trochę zapiekanką: podsmażone warzywa, zalane roztrzepanym jajkiem, wolno smażone na patelni.
Frittatę smaży się powoli z każdej strony, a najłatwiej wykorzystać do tego dwie patelnie – przykrywamy jedna-drugą i siup, bez problemu da się przewrócić na drugą stronę.
Całość jest delikatna, krucha i wilgotna!
W tej wersji proponuję Wam połączenie sezonowych warzyw takich jak kalafior i zielona fasolka szparagowa z pysznym letnim pomidorem, a do masy z jajek dodałam czosnek i bazylię. Naprawdę nie trzeba więcej, aby cieszyć się smakiem i najeść.
W mojej kuchni na pewno jeszcze nie raz zaserwuję frittatę, bo to wspaniałe danie zarówno na ciepło jak i na zimno.
SKŁADNIKI: (z podanych porcji przygotujesz frittatę o ⌀ 25cm)
miska ugotowanych warzyw (1/3 kalafiora, 1 szklanka fasolki szparagowej)
1 pomidor
2 jajka
2 łyżki mleka
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii
1 łyżka oliwy lub oleju
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni
2. przygotuj warzywa: podziel na mniejsze części, pokrój pomidora
3. rozbij jajka i dodaj mleko, czosnek, porwaną bazylię, przypraw
4. za pomocą blendera lub trzepaczki ubij masą jajeczną
5. podsmaż chwilę warzywa i zmniejsz ogień na minimalny
6. zalej jajkami i przykryj drugą patelnią lub przykrywką, frittatę smaż około 10 minut, aby powoli się ścinała
7. poruszaj energicznie patelnią lub za pomocą szpatułki sprawdź czy frittata nie przywarła i za pomocą drugiej patelni przewróć ją do góry nogami (tak jest najpewniej, nic się nie połamie!) i smaż kolejne 5 minut z drugiej strony
8. przygotuj talerz pasujący do średnicy frittaty i gdy już jest usmażona, nakryj górną warstwę i ponownie przewróć do góry nogami, aby obiad wylądował na talerzu
WSKAZÓWKI:
-do masy jajecznej można dodać potarkowany ser, ale frittata będzie się przypalała, więc musisz kontrolować jej ruchomość przed odwróceniem
-jeśli obawiasz się, że coś wyjdzie nie tak przy przewracaniu, najlepiej zrób to nad zlewem, nie poparzysz się a w razie czego – będzie mniej sprzątania
Smacznego!
Subscribe
Login
0 komentarzy