Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
JAGLANE GOFRY
Gofry są uzależniające. Po pewnym czasie przygotowywania tradycyjnych, ma się ochotę na eksperymenty… I tak właśnie powstał ten przepis na jaglane gofry.
Są niezwykle chrupiące, bardzo chrupiące, pieką się szybciej niż tradycyjne, a miłośnicy kaszy jaglanej zakochają się w nich po pierwszym kęsie. Zdrowe elementy trzeba sprytnie przemycać w kuchni, więc smaczne i pożywne śniadanie mamy zagwarantowane. Dodatki to już kwestia upodobań…
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
3/4 szklanki mąki jaglanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
1 jajo
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- połącz mąki i proszek do pieczenia
- do miski wlej mleko i całe jajko, olej, szczyptę soli i cukier (w tym przepisie nie musisz rozdzielać żółtka i białka i ubijać piany)
- dosyp suche składniki i wymieszaj, aby powstała masa
- nagrzej mocno gofrownicę
- w zależności od mocy gofrownicy, smaż gofry do momentu aż będą rumiane ok 1-2 minut
- wysusz gofry i podawaj z dodatkami
WSKAZÓWKI:
- mąkę jaglaną można przygotować samemu – ja mielę płatki jaglane w blenderze kielichowym
- dodając olej do ciasta, nie musisz już smarować gofrownicy (używam z powłoką teflonową i nigdy gofry nie przywierały)
- aby gofry były smaczne i chrupiące, susz je przez chwile pionowo np. wykorzystując kratkę z piekarnika
Subscribe
Login
0 komentarzy