JAGLANE GOFRY

JAGLANE GOFRY

Gofry są uzależniające. Po pewnym czasie przygotowywania tradycyjnych, ma się ochotę na eksperymenty… I tak właśnie powstał ten przepis na jaglane gofry.

Są niezwykle chrupiące, bardzo chrupiące, pieką się szybciej niż tradycyjne, a miłośnicy kaszy jaglanej zakochają się w nich po pierwszym kęsie. Zdrowe elementy trzeba sprytnie przemycać w kuchni, więc smaczne i pożywne śniadanie mamy zagwarantowane. Dodatki to już kwestia upodobań…

SKŁADNIKI: (dla 4 osób)

3/4 szklanki mąki jaglanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
1 jajo
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
  1. połącz mąki i proszek do pieczenia
  2. do miski wlej mleko i całe jajko, olej, szczyptę soli i cukier (w tym przepisie nie musisz rozdzielać żółtka i białka i ubijać piany)
  3. dosyp suche składniki i wymieszaj, aby powstała masa
  4. nagrzej mocno gofrownicę
  5. w zależności od mocy gofrownicy, smaż gofry do momentu aż będą rumiane ok 1-2 minut
  6. wysusz gofry i podawaj z dodatkami
WSKAZÓWKI:
  • mąkę jaglaną można przygotować samemu – ja mielę płatki jaglane w blenderze kielichowym
  • dodając olej do ciasta, nie musisz już smarować gofrownicy (używam z powłoką teflonową i nigdy gofry nie przywierały)
  • aby gofry były smaczne i chrupiące, susz je przez chwile pionowo np. wykorzystując kratkę z piekarnika

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x