KANELBULLE czyli cynamonowe bułeczki

KANELBULLE czyli cynamonowe bułeczki

Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY.

A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a szczególnie inspiruję się ich podróżami po Azji, nie mogłam nie wypróbować przepisu na moje ulubione cynamonowe bułeczki – KANELBULLE.
W sumie nie do końca cynamonowe, bo moim zdaniem magicznym składnikiem jest tu właśnie KARDAMON i to dzięki niemu, smak i aromat tych słodkości jest po prostu obłędny…

Same kanelbulle są cudownie miękkie, aromatyczne i w sam raz słodkie. Do kawy, do mleka, do wszystkiego idealne! Nie mogłam się im oprzeć, jadłam gorące…

Tak jak opisuje Natalia, to są najlepsze kanelbulle jakie upieczecie!
TU znajdziecie orginalny przepis Natalii.

SKŁADNIKI: (12-18 dużych bułeczek)

CIASTO:

450 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru drobnego do wypieków
25 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
80 g masła
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 płaska łyżeczka soli
1 jajo

NADZIENIE:

80 g miękkiego masła
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
80 g brązowego cukru

DODATKOWO:

1 jajko roztrzepane do posmarowania bułaczek przed pieczeniem
cukier

PRZYGOTOWANIE:

ROZCZYN:

  1. Do miski wlej 1 szklankę ciepłego mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru (z odmierzonej ilości, którą dodasz do ciasta) i 3 łyżki mąki
  2. Dodaj również pokruszonej świeże drożdże – 25 g
  3. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 15 minut pod ściereczką, aby drożdże zaczęły pracować.

    CIASTO:

  4. Do rozczynu dodaj od razu rozpuszczone i przestudzone masło – mieszamy około 1 minuty
  5. Następnie dodaj cukier i cały czas mieszaj.
  6. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kardamon i sól.
  7. Taką mieszankę dodawaj łyżkę po łyżce do masy płynnej.
  8. Wyrabiamy ok 10 minut – najlepiej za pomocą robota kuchennego z końcóką haku.
  9. Tak wyrobione ciasto odłóż przykryte folią lub ściereczką w ciepłe miejsce na 1h.

    NADZIENIE:
  10. ocieplone masło (ale nie rozpuszczone!) wymieszaj z cukrem, cynamonem i kardamonem

  11. Kiedy ciasto po 1h podwoi swoją objętość, jeszcze raz je zagnieć, aby odpowietrzyć.
  12. jeżeli zbytnio się przykleja, podsyp delikatnie mąką.
  13. Rozwałkuj na duży prostokąt, ciasto nie musi być bardzo cienkie, ale takie aby się nie rwało i nie prześwitywało (ok 40×50 cm)
  14. za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadź nadzienie.
  15. Złóż je: najpierw do połowy dolną część ciasta, a potem na to załóż górną część
  16. Ponownie rozwałkuj, ale delikatnie. Nie musi być tak duży prostokąt jak w początkowym etapie.
  17. Ciasto potnij na paski – najlepiej około 12 – 18 sztuk (kanelbulle będą drugi raz wyrastać oraz dodatkowo urosną podczas wypiekania)
  18. Kazdy pasek lekko rozciągnij i skręć kilka razy.
  19. Następnie zwiń w ślimaczka, a końcówki najlepiej aby były pod spodem. Nie ma to większego znaczenia, ważne aby były najpierw skręcone a potem zwinięte.
  20. Tak uformowane bułeczki odstaw do drugiego wyrośnięcia na ok 30 minut.
  21. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, najlepiej góra dół (ale jesli masz mocne grzanie, lepszy będzie termoobieg i 195 stopni)
  22. Przed włożeniem do piekarnika wysmaruj bułeczki roztrzepanym jajem (będą błyszczące po upieczeniu) i posyp cukrem – ilość wg uznania 🙂
  23. KANELBULLE pieczemy KRÓTKO- 12 minut, ale w wysokiej temperaturze!
  24. Przy 10 minutach obserwuj czy się nie spiekają… ale nie powinny.
  25. Wyjmij i ostudź na kratce.
WSKAZÓWKI:
  • 450g mąki może się wydawać mało, ale im bardziej lepkie ciasto drożdżowe, tym wilgotniejsze i delikatniejsze jest po upieczeniu.
  • najlepiej przy wyrabianiu nie podsypywać, bo po wyrośnięciu delikatnie zmieni strukturę
  • jeśli dalej się będzie lepiło, podsyp przy wałkowaniu
Posmaruj jajkiem, obsyp cukrem i piecz!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x