KREMOWY PUDDING Z TAPIOKI Z MALINAMI

KREMOWY PUDDING Z TAPIOKI Z MALINAMI

Kremowy pudding z tapioki…
A do tego cytrynowy krem, pokruszone herbatniki i maliny ze skórką limonki!
Śmiało można powiedzieć, że to już DESER

Idealny na ciepłe dni, bo najlepiej smakuje schłodzony !

Tapioka czyli maniok – tak, jak u nas najpopularniejszym warzywem jest ziemniak, tak w regionach azjatyckich i nie tylko to właśnie maniok jest powszechnie stosowany (bo tani, neutralny w smaku, do wszystkiego pasuje).

Jest lekkostrawna, węglowodany są łatwo przyswajalne przez organizm, doskonale pęcznieje i nasiąka różnymi smakami – a już na pewno kojarzycie ją ze słynnych Bubble Tea.

SKŁADNIKI: (dla 4 osób)

1/3 szklanki tapioki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 łyżka syropu klonowego
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki gęstego, kremowego serka np. mascarpone
2 łyżki lemon curd
4-8 herbatników
świeże malinki
skórka z limonki

PRZYGOTOWANIE:
  1. Tapiokę namocz w 1 szklance wody (lub zastąp ją szklanką mleka )i zostaw na 1h,następnie gotuj około 5-8 minut w kolejnej 1 szklance mleka
  2. Wyłącz gaz i pozostaw pod przykryciem do ostudzenia.
    3,. Śmietankę kremówkę ubij, dodaj serek i lemon curd: wymieszaj – jeśli lubisz słodki krem dodaj 1 łyżkę cukru pudru
  3. Przestudzoną tapiokę dosłodź syropem klonowym
  4. Wyłóż do szklanek lub pucharków
  5. Na pudding nałóż krem cytrynowy (możesz też go wymieszać bezpośrednio z tapioką), następnie pokruszone herbatniki, świeże maliny i oprusz skórką z limonki
  6. Deser najlepiej schłodzić przed podaniem
WSKAZÓWKI:
  • przed ubiciem śmietanki, dobrze ją mocno schłodzić
  • możesz od razu dodać serek mascarpone i ubijać
  • podczas gotowania zerknij czy nie trzeba podlać tapioki dodatkową porcją mleka, jeśli tak dolej: konsystencja ma być jak budyń nie lejąca się, ale gęsta

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x