Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
KREMOWY PUDDING Z TAPIOKI Z MALINAMI
Kremowy pudding z tapioki…
A do tego cytrynowy krem, pokruszone herbatniki i maliny ze skórką limonki!
Śmiało można powiedzieć, że to już DESER
Idealny na ciepłe dni, bo najlepiej smakuje schłodzony !
Tapioka czyli maniok – tak, jak u nas najpopularniejszym warzywem jest ziemniak, tak w regionach azjatyckich i nie tylko to właśnie maniok jest powszechnie stosowany (bo tani, neutralny w smaku, do wszystkiego pasuje).
Jest lekkostrawna, węglowodany są łatwo przyswajalne przez organizm, doskonale pęcznieje i nasiąka różnymi smakami – a już na pewno kojarzycie ją ze słynnych Bubble Tea.
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
1/3 szklanki tapioki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 łyżka syropu klonowego
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki gęstego, kremowego serka np. mascarpone
2 łyżki lemon curd
4-8 herbatników
świeże malinki
skórka z limonki
PRZYGOTOWANIE:
- Tapiokę namocz w 1 szklance wody (lub zastąp ją szklanką mleka )i zostaw na 1h,następnie gotuj około 5-8 minut w kolejnej 1 szklance mleka
- Wyłącz gaz i pozostaw pod przykryciem do ostudzenia.
3,. Śmietankę kremówkę ubij, dodaj serek i lemon curd: wymieszaj – jeśli lubisz słodki krem dodaj 1 łyżkę cukru pudru - Przestudzoną tapiokę dosłodź syropem klonowym
- Wyłóż do szklanek lub pucharków
- Na pudding nałóż krem cytrynowy (możesz też go wymieszać bezpośrednio z tapioką), następnie pokruszone herbatniki, świeże maliny i oprusz skórką z limonki
- Deser najlepiej schłodzić przed podaniem
WSKAZÓWKI:
- przed ubiciem śmietanki, dobrze ją mocno schłodzić
- możesz od razu dodać serek mascarpone i ubijać
- podczas gotowania zerknij czy nie trzeba podlać tapioki dodatkową porcją mleka, jeśli tak dolej: konsystencja ma być jak budyń nie lejąca się, ale gęsta
Subscribe
Login
0 komentarzy