KRUPNIK ZE ŚLIWKĄ

KRUPNIK ZE ŚLIWKĄ

Jesień to u mnie przede wszystkim obiady zupy – czyli dużo ciepłego i pożywnego i najlepiej rozgrzewającego!


Nigdy nie lubiłam krupniku… Ale znalazłam sposób na jego inną wersję, która skrada serca każdemu, kto jej skosztuje- KRUPNIK Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ, RODZYNKAMI I PĘCZAKIEM .

Gęsta, lekko słodka porcja pęczaku… Co tu dużo mówić, jest GENIALNA… Mimo, że jest w niej cały pęczak, to jest miękki, gotuje się 1h, nie wymaga super starannego krojenia warzyw. Przygotowany jest na bulionie warzywnym, z duża ilością warzyw, które zawsze są pod ręką, a dodatek słodkiej, suszonej śliwki i rodzynek pokazuje, że można przełamać tradycyjny przepis i wychodzi smacznie i inaczej!

SKŁADNIKI: (4 porcje)

ok 1.5l bulionu warzywnego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek białej części z pora
1/2 małego selera i kilka zielonych łodyżek
3 ziemniaki
3/4 szklanki pęczaku
10 śliwek
1 łyżka rodzynek
1 łyżka masła
świeża natka z pietruszki
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
  1. warzywa pokrój w kostkę, łodyżki selera poszatkuj i wszystko podsmaż na maśle
  2. dorzuć pęczak i chwilę podsmaż
  3. następnie zalej bulionem warzywnym, dodaj śliwki i rodzynki
  4. całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 1h
  5. koniecznie dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem wg gustu i podawaj że świeżą natką z pietruszki
WSKAZÓWKI:
  • pietruszkę możesz zastąpić koperkiem

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x