Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
KRUPNIK ZE ŚLIWKĄ
Jesień to u mnie przede wszystkim obiady zupy – czyli dużo ciepłego i pożywnego i najlepiej rozgrzewającego!
Nigdy nie lubiłam krupniku… Ale znalazłam sposób na jego inną wersję, która skrada serca każdemu, kto jej skosztuje- KRUPNIK Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ, RODZYNKAMI I PĘCZAKIEM .
Gęsta, lekko słodka porcja pęczaku… Co tu dużo mówić, jest GENIALNA… Mimo, że jest w niej cały pęczak, to jest miękki, gotuje się 1h, nie wymaga super starannego krojenia warzyw. Przygotowany jest na bulionie warzywnym, z duża ilością warzyw, które zawsze są pod ręką, a dodatek słodkiej, suszonej śliwki i rodzynek pokazuje, że można przełamać tradycyjny przepis i wychodzi smacznie i inaczej!
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
ok 1.5l bulionu warzywnego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek białej części z pora
1/2 małego selera i kilka zielonych łodyżek
3 ziemniaki
3/4 szklanki pęczaku
10 śliwek
1 łyżka rodzynek
1 łyżka masła
świeża natka z pietruszki
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- warzywa pokrój w kostkę, łodyżki selera poszatkuj i wszystko podsmaż na maśle
- dorzuć pęczak i chwilę podsmaż
- następnie zalej bulionem warzywnym, dodaj śliwki i rodzynki
- całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 1h
- koniecznie dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem wg gustu i podawaj że świeżą natką z pietruszki
WSKAZÓWKI:
- pietruszkę możesz zastąpić koperkiem
Subscribe
Login
0 komentarzy