Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
Ten smak to klasyczny chińczyk z dzieciństwa – zazwyczaj ze słoika Uncle Ben’s, bo był najsmaczniejszy!
A że czasem zachce się właśnie czegoś takiego, a jest to danie pewniak, że zjedzą duzi i mali – krok po kroku znajdziecie przepis jak go przygotować.
Moim zdaniem najważniejszym składnikiem sosu jest sok z pomarańczy i imbir więc go nie pomijajcie… Oczywiście dodatki jak ananas, marchewka, grzyby mun też, ale to ten posmak słodko-kwaśnego sosu pochodzi właśnie z pomarańczy.
Danie na talerzu z puszystym białym ryżem, gdzie w środku jest podany ze słodkim sosem to idealny obiad rodzinny. Gwarantuję, że wszyscy zjedzą, a jak ktoś nie jada grzybów można je szybko i sprawnie wyłowić lub pominąć!
SKŁADNIKI:
(4 osób)
0,5 kg kurczaka (pierś lub polędwiczki)
MARYNATA DO KURCZAKA:
1 ząbek czosnku
1/2 soku z limonki lub cytryny +skórka
1 łyżeczka oleju sezamowego
2-3 centymetrowy kawałek imbiru
sól, pieprz
SOS SŁODKO-KWAŚNY:
1/2 ananasa z puszki
3 marchewki
1/2 pietruszki
garść suszonych grzybów mun
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 liście z kapusty pekińskiej
1 pomarańcza
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
2 łyżki octu ryżowego
1 szklanka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól, pieprz
1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
- kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę
- wrzuć go do miski, dopraw solą i pieprzem
- skrop sokiem z limonki lub cytryny, skórkę również zetrzyj bez białej części
- dodaj starkowany imbir i 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- odstaw do zamarynowania na 15 minut, a w tym czasie przygotuj warzywa
- marchew obierz i pokrój w drobne słupki ok 5 cm długości, tak samo przygotuj pietruszkę
- liście sałaty,cebulę, ananasa pokrój w duże kawałki
- 2 ząbki czosnku pokrój w cienkie plastry
- grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw na bok do namoczenia na 15 minut
- w osobnym naczyniu przygotuj sos: wodę, całą zalewę z ananasa, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sok z pomarańczy,cukier, ketchup i koncentrat oraz ocet – wymieszaj
- na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć kurczaka i cały sos z marynaty, smaż do zrumienienia
- zdejmij z patelni
- podsmaż na oleju cebulę, po 2 minutach dodaj czosnek i resztę warzyw – podsmaż jeszcze 2 minuty
- dodaj kurczaka i grzyby
- podsmaż około 1 minuty i zalej całość przygotowanym wcześniej sosem
- całość gotuj na małym ogniu ok 15 minut
- na sam koniec dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego, przyprawy: sól i jeśli uznasz, że ma być słodszy – cukier
WSKAZÓWKI:
-podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko: do garnka wlej 2 szklanki wody ze wrzącą wodą z czajnika, dosyp 1 szklankę ryżu: gotuj ok. 15 minut aż ryż będzie miękki, puszysty i wchłonie całą wodę
-ocet ryżowy jest mniej intensywny w smaku, jeśli go nie masz użyj spirytusowego, ok 2 łyżeczek
-kombinuj dowlnie z warzywami: możesz dodać kukurydzę, pora, paprykę
Subscribe
Login
0 komentarzy