KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Ten smak to klasyczny chińczyk z dzieciństwa – zazwyczaj ze słoika Uncle Ben’s, bo był najsmaczniejszy!

A że czasem zachce się właśnie czegoś takiego, a jest to danie pewniak, że zjedzą duzi i mali – krok po kroku znajdziecie przepis jak go przygotować.
Moim zdaniem najważniejszym składnikiem sosu jest sok z pomarańczy i imbir więc go nie pomijajcie… Oczywiście dodatki jak ananas, marchewka, grzyby mun też, ale to ten posmak słodko-kwaśnego sosu pochodzi właśnie z pomarańczy.

Danie na talerzu z puszystym białym ryżem, gdzie w środku jest podany ze słodkim sosem to idealny obiad rodzinny. Gwarantuję, że wszyscy zjedzą, a jak ktoś nie jada grzybów można je szybko i sprawnie wyłowić lub pominąć!

SKŁADNIKI: (4 osób)

0,5 kg kurczaka (pierś lub polędwiczki)

MARYNATA DO KURCZAKA:

1 ząbek czosnku
1/2 soku z limonki lub cytryny +skórka
1 łyżeczka oleju sezamowego
2-3 centymetrowy kawałek imbiru
sól, pieprz


SOS SŁODKO-KWAŚNY:

1/2 ananasa z puszki
3 marchewki
1/2 pietruszki
garść suszonych grzybów mun
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 liście z kapusty pekińskiej
1 pomarańcza
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
2 łyżki octu ryżowego
1 szklanka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól, pieprz
1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE:
  1. kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę
  2. wrzuć go do miski, dopraw solą i pieprzem
  3. skrop sokiem z limonki lub cytryny, skórkę również zetrzyj bez białej części
  4. dodaj starkowany imbir i 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  5. odstaw do zamarynowania na 15 minut, a w tym czasie przygotuj warzywa
  6. marchew obierz i pokrój w drobne słupki ok 5 cm długości, tak samo przygotuj pietruszkę
  7. liście sałaty,cebulę, ananasa pokrój w duże kawałki
  8. 2 ząbki czosnku pokrój w cienkie plastry
  9. grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw na bok do namoczenia na 15 minut
  10. w osobnym naczyniu przygotuj sos: wodę, całą zalewę z ananasa, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sok z pomarańczy,cukier, ketchup i koncentrat oraz ocet – wymieszaj
  11. na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć kurczaka i cały sos z marynaty, smaż do zrumienienia
  12. zdejmij z patelni
  13. podsmaż na oleju cebulę, po 2 minutach dodaj czosnek i resztę warzyw – podsmaż jeszcze 2 minuty
  14. dodaj kurczaka i grzyby
  15. podsmaż około 1 minuty i zalej całość przygotowanym wcześniej sosem
  16. całość gotuj na małym ogniu ok 15 minut
  17. na sam koniec dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego, przyprawy: sól i jeśli uznasz, że ma być słodszy – cukier
WSKAZÓWKI:

-podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko: do garnka wlej 2 szklanki wody ze wrzącą wodą z czajnika, dosyp 1 szklankę ryżu: gotuj ok. 15 minut aż ryż będzie miękki, puszysty i wchłonie całą wodę
-ocet ryżowy jest mniej intensywny w smaku, jeśli go nie masz użyj spirytusowego, ok 2 łyżeczek
-kombinuj dowlnie z warzywami: możesz dodać kukurydzę, pora, paprykę


0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x