LASAGNE Z SOSEM BOLOGNESE, CUKINIĄ I PIECZARKAMI

LASAGNE Z  SOSEM BOLOGNESE, CUKINIĄ I PIECZARKAMI

Uwielbiam poszukiwać smaków, bawić się nimi i modyfikować znane i doskonałe klasyki. Tak też zrobiłam w przypadku lasagne.
Moja wersja jest oczywiście inna niż oryginał, ale również ma warstwę sosu bolognese. Dodatkowo pokusiłam się, aby wprowadzić trochę warzyw do tego dania więc powstałą warstwa z cukinią i pieczarkami.

To świetny posiłek i trochę lżejsza wersja tradycyjnej lasagne…

Makaron przygotowałam przy pomocy KA – naprawdę uwielbiam te końcówki do wałkowania makaronu… Plusy są też takie, że nie muszę specjalnie biec do sklepu po makaron do lasagne, przygotowane ciasto jest świeże i sama decyduję o końcowej grubości płatów. Wygoda i efekt – niesamowite!

Wersja lasagne z cukinią i pieczarkami świetnie się komponuje, miło rozpływa się w ustach, a przy okazji mamy w daniu ukrytą porcję warzyw. Dla wege-miłośników zapewne opcja bez mięsa byłaby jeszcze lepsza! 🙂 Taka wersja na pewno też znajdzie się na tym blogu.

SKŁADNIKI: (dla 4 osób)

MAKARON:
2 jajka
200 g mąki
szczypta soli

SOS BOLOGNESE:
250 g mięsa mielonego z indyka
1 marchewka
kawałek selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
oliwa z oliwek
szczypta soli

SOS BESZAMEL:
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
3 łyżki sera – np parmezan
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

1 cukinia
200 g pieczarek

PRZYGOTOWANIE:

MAKARON:

  1. zacznij przygotowanie od makaronu, jeśli zdecydujesz się przygotować go samodzielnie (jeśli korzystasz z gotowych płatów, przejdź bezpośrednio do przygotowania sosów)
  2. na stolnicy wysyp mąkę, uformuj górkę z wulkanem, gdzie wbijesz jajka
  3. dodaj jajka, szczyptę soli i za pomocą noża połącz składniki
  4. zagnieć ciasto tak, aby powstała elastyczna i jednolita masa – odstaw do miski pod przykryciem na ok 10 minut
  5. *kiedy sosy będą stygły, możesz zacząć przygotowywać swoje płaty ciasta do lasagne
  6. używając końcówek do KA, zacznij wałkowanie ciasta od najgrubszej opcji – przepuść oproszony lekko mąką kawałek ciasta 2-3 razy przez wałki i zmniejsz grubość, za każdym razem powtarzając tą czynność aż do otrzymania odpowiedniej grubości

    SOS BOLOGNESE:
  7. obierz warzywa, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, a resztę posiekaj na kostkę
  8. na patelni podgrzej oliwę i zacznij podsmażać warzywa w kolejności: cebula, czosnek, seler, marchew, pomidory
  9. kiedy warzywa będą delikatnie podsmażone dodaj mięso mielone i dopraw do smaku (listek laurowy i ziele dodadzą smaku i aromatu) – smaż około 15 minut
  10. sos odstaw do wystygnięcia

    SOS BESZAMEL:
  11. w rondelku rozgrzej masło
  12. kiedy się rozpuści, dodaj mąkę – powstanie masa na kształt plasteliny
  13. mieszając chwilkę podsmaż i dolej mleko
  14. cały czas mieszaj, aby rozprowadzić grudki i nie dopuścić do przypalenia – sos będzie gęstnieć
  15. kiedy będzie miał gęstą konsystencje, dodaj parmezan, gałkę – skosztuj i oceń smak, jeśli trzeba dopraw solą i białym pieprzem
  16. odstaw do wystygnięcia

  17. cukinię i pieczarki pokrój w kawałki, plastry
  18. przygotuj naczynie żaroodporne, dno możesz przesmarować odrobiną masła, lub skropić sosem z bolognese (ale bez mięsa)
  19. układaj płaty ścisło i dokładnie, a jeśli trzeba przytnij nożem (suche płaty też, zrób to zdecydowanie)
  20. warstwy układaj od dołu, proponuje na tą pierwszą warstwę sos bolognese (ilość jaka Ci powstała powinna starczyć na 2 warstwy więc tak też ją podziel)
  21. na warstwę z sosem bolognese połóż kilka kleksów z sosu beszamel, rozprowadź łyżką
  22. wyłóż kolejną warstwę makaronu
  23. teraz wyłóż cukinię i pieczarki i tak jak poprzednio, na wierzch połóż kilka kleksów z sosu beszamel i rozprowadź łyżką
  24. wyłóż kolejną warstwę makaronu
  25. sos bolognese i beszamel
  26. ostatnia warstwa makaronu i na wierzch sos beszamel
  27. wstaw do piekarnika 180 stopni, grzanie góra/dół na ok. 40 minut
WSKAZÓWKI:
  • do mieszania sosu beszamel przyda się mieszadełko ze sprężynką do sosów (np. w IKEA): idealnie się nim rozprowadza grudki i klaruje sos (…miesza budyń, kisiel, ubija…)
  • jeżeli zauważysz, ze lasagne się za szybko przypieka, na wierzch połóż arkusz folii aluminiowej i piecz dalej
Końcówki do przygotowywania makaronu od KA


0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x