Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
LASAGNE Z SOSEM BOLOGNESE, CUKINIĄ I PIECZARKAMI
Uwielbiam poszukiwać smaków, bawić się nimi i modyfikować znane i doskonałe klasyki. Tak też zrobiłam w przypadku lasagne.
Moja wersja jest oczywiście inna niż oryginał, ale również ma warstwę sosu bolognese. Dodatkowo pokusiłam się, aby wprowadzić trochę warzyw do tego dania więc powstałą warstwa z cukinią i pieczarkami.
To świetny posiłek i trochę lżejsza wersja tradycyjnej lasagne…
Makaron przygotowałam przy pomocy KA – naprawdę uwielbiam te końcówki do wałkowania makaronu… Plusy są też takie, że nie muszę specjalnie biec do sklepu po makaron do lasagne, przygotowane ciasto jest świeże i sama decyduję o końcowej grubości płatów. Wygoda i efekt – niesamowite!
Wersja lasagne z cukinią i pieczarkami świetnie się komponuje, miło rozpływa się w ustach, a przy okazji mamy w daniu ukrytą porcję warzyw. Dla wege-miłośników zapewne opcja bez mięsa byłaby jeszcze lepsza! 🙂 Taka wersja na pewno też znajdzie się na tym blogu.
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
MAKARON:
2 jajka
200 g mąki
szczypta soli
SOS BOLOGNESE:
250 g mięsa mielonego z indyka
1 marchewka
kawałek selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
oliwa z oliwek
szczypta soli
SOS BESZAMEL:
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
3 łyżki sera – np parmezan
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 cukinia
200 g pieczarek
PRZYGOTOWANIE:
MAKARON:
- zacznij przygotowanie od makaronu, jeśli zdecydujesz się przygotować go samodzielnie (jeśli korzystasz z gotowych płatów, przejdź bezpośrednio do przygotowania sosów)
- na stolnicy wysyp mąkę, uformuj górkę z wulkanem, gdzie wbijesz jajka
- dodaj jajka, szczyptę soli i za pomocą noża połącz składniki
- zagnieć ciasto tak, aby powstała elastyczna i jednolita masa – odstaw do miski pod przykryciem na ok 10 minut
- *kiedy sosy będą stygły, możesz zacząć przygotowywać swoje płaty ciasta do lasagne
- używając końcówek do KA, zacznij wałkowanie ciasta od najgrubszej opcji – przepuść oproszony lekko mąką kawałek ciasta 2-3 razy przez wałki i zmniejsz grubość, za każdym razem powtarzając tą czynność aż do otrzymania odpowiedniej grubości
SOS BOLOGNESE: - obierz warzywa, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, a resztę posiekaj na kostkę
- na patelni podgrzej oliwę i zacznij podsmażać warzywa w kolejności: cebula, czosnek, seler, marchew, pomidory
- kiedy warzywa będą delikatnie podsmażone dodaj mięso mielone i dopraw do smaku (listek laurowy i ziele dodadzą smaku i aromatu) – smaż około 15 minut
- sos odstaw do wystygnięcia
SOS BESZAMEL: - w rondelku rozgrzej masło
- kiedy się rozpuści, dodaj mąkę – powstanie masa na kształt plasteliny
- mieszając chwilkę podsmaż i dolej mleko
- cały czas mieszaj, aby rozprowadzić grudki i nie dopuścić do przypalenia – sos będzie gęstnieć
- kiedy będzie miał gęstą konsystencje, dodaj parmezan, gałkę – skosztuj i oceń smak, jeśli trzeba dopraw solą i białym pieprzem
- odstaw do wystygnięcia
- cukinię i pieczarki pokrój w kawałki, plastry
- przygotuj naczynie żaroodporne, dno możesz przesmarować odrobiną masła, lub skropić sosem z bolognese (ale bez mięsa)
- układaj płaty ścisło i dokładnie, a jeśli trzeba przytnij nożem (suche płaty też, zrób to zdecydowanie)
- warstwy układaj od dołu, proponuje na tą pierwszą warstwę sos bolognese (ilość jaka Ci powstała powinna starczyć na 2 warstwy więc tak też ją podziel)
- na warstwę z sosem bolognese połóż kilka kleksów z sosu beszamel, rozprowadź łyżką
- wyłóż kolejną warstwę makaronu
- teraz wyłóż cukinię i pieczarki i tak jak poprzednio, na wierzch połóż kilka kleksów z sosu beszamel i rozprowadź łyżką
- wyłóż kolejną warstwę makaronu
- sos bolognese i beszamel
- ostatnia warstwa makaronu i na wierzch sos beszamel
- wstaw do piekarnika 180 stopni, grzanie góra/dół na ok. 40 minut
WSKAZÓWKI:
- do mieszania sosu beszamel przyda się mieszadełko ze sprężynką do sosów (np. w IKEA): idealnie się nim rozprowadza grudki i klaruje sos (…miesza budyń, kisiel, ubija…)
- jeżeli zauważysz, ze lasagne się za szybko przypieka, na wierzch połóż arkusz folii aluminiowej i piecz dalej
Subscribe
Login
0 komentarzy