Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
LENIWE
Leniwe są idealne na leniwy obiad. Kluski z tego przepisu wychodzą niezwykle delikatne, puszyste i mięciutkie.
Są wspaniałe dla dzieci, dla łasuchów. Nie ważne czy będą podawane z masłem, opruszone cukrem lub ze śmietaną albo cynamonem, gwarantuje, że kluski zawsze wyjdą i będą smaczne.
SKŁADNIKI:
(dla 3 osób)
500 g twarogu
2 jajka
3 ziemniaki (niekoniecznie)
1 łyżka cukru
1 szklanka mąki
PRZYGOTOWANIE:
- twaróg rozdrobnij widelcem lub praską do ziemniaków
- jeżeli masz ugotowane ziemniaki dodaj kilka, utłucz je, aby nie było grudek
- w misce zrób miejsce na mąkę – "uformuj" wolną przestrzeń tak, aby stanowiła 1/4 miejsca i wsyp tam mąkę
- dodaj żółtka, a białka ubij ze szczyptą soli, kiedy będą już tworzyć pianę, dosyp cukru i chwile ubijaj
- masę zagnieć, kiedy mniej więcej się połączy dodaj pianę z białek – będzie się wydawać kleista, ale dzięki temu kluski będą delikatne – a podczas formowania wałeczków, podsypuj mąką i to naprawdę wystarczy
- obsyp stolnice mąką, masę podziel na 4 części i z każdej z nich roluj wałeczki
- nożem krój kluski w kształcie "kopytek"
- gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju do momentu aż wypłyną
- podawaj gorące lub odsmażone
WSKAZÓWKI:
-formowanie miejsca na mąkę do klusek to mój sekret udanych klusek -w tym przepisie wychodzi dokładnie szklanka, ale ten sposób doskonale odmierza potrzebną ilość mąki do różnego rodzaju klusek, np śląskich
Subscribe
Login
0 komentarzy