LENIWE

LENIWE

Leniwe są idealne na leniwy obiad. Kluski z tego przepisu wychodzą niezwykle delikatne, puszyste i mięciutkie.
Są wspaniałe dla dzieci, dla łasuchów. Nie ważne czy będą podawane z masłem, opruszone cukrem lub ze śmietaną albo cynamonem, gwarantuje, że kluski zawsze wyjdą i będą smaczne.

SKŁADNIKI: (dla 3 osób)

500 g twarogu
2 jajka
3 ziemniaki (niekoniecznie)
1 łyżka cukru
1 szklanka mąki

PRZYGOTOWANIE:
  1. twaróg rozdrobnij widelcem lub praską do ziemniaków
  2. jeżeli masz ugotowane ziemniaki dodaj kilka, utłucz je, aby nie było grudek
  3. w misce zrób miejsce na mąkę – "uformuj" wolną przestrzeń tak, aby stanowiła 1/4 miejsca i wsyp tam mąkę
  4. dodaj żółtka, a białka ubij ze szczyptą soli, kiedy będą już tworzyć pianę, dosyp cukru i chwile ubijaj
  5. masę zagnieć, kiedy mniej więcej się połączy dodaj pianę z białek – będzie się wydawać kleista, ale dzięki temu kluski będą delikatne – a podczas formowania wałeczków, podsypuj mąką i to naprawdę wystarczy
  6. obsyp stolnice mąką, masę podziel na 4 części i z każdej z nich roluj wałeczki
  7. nożem krój kluski w kształcie "kopytek"
  8. gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju do momentu aż wypłyną
  9. podawaj gorące lub odsmażone
WSKAZÓWKI:

-formowanie miejsca na mąkę do klusek to mój sekret udanych klusek -w tym przepisie wychodzi dokładnie szklanka, ale ten sposób doskonale odmierza potrzebną ilość mąki do różnego rodzaju klusek, np śląskich

Idealna porcja mąki do leniwych

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x