LETNIA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I ŻURAWINĄ

LETNIA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I ŻURAWINĄ

Nie ma nic lepszego w upalne dni jak pożywna i lekka sałatka na obiad.
Świeży posiłek, który swoimi smakami słodkości, słonego, kwaśnego i pikantnego zadowoli każdy brzuszek, a dodatkowo energia na 100% !

Połączenie różnych struktur na języku to coś wspaniałego, a całe przygotowanie zajmie tyle co ugotowanie jajek na twardo… Sałatka doskonale zastąpi posiłek, ale również będzie świetnym uzupełnieniem weekendowego grilla.

Wypróbujcie sami!

SKŁADNIKI: (dla 2 osób)

opakowanie świeżego szpinaku
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki uprażonych pestek dyni
1 łyżka suszonej żurawiny
4 suszone pomidory z zalewy
1 łyżeczka czarnuszki
porcja grzanek

SOS:
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka oleju (np. konopnego)
1 łyżeczka miodu
1 mały ząbek czosnku
kilka kropel soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
  1. wstaw wodę i kiedy zacznie wrzeć dodaj szczyptę soli i jaja – gotuj 8 minut
  2. w słoiku przygotuj sos: dodaj musztardę, olej, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny – zakręć słoik i energicznie wstrząśnij
  3. szpinak umyj i przełóż do miski
  4. na rozgrzanej patelni upraż pestki dyni i gdy zaczną się rumienić i podskakiwać przełóż na szpinak
  5. suszone pomidory pokrój i wraz z czarnuszką, żurawiną dodaj do sałatki
  6. kawałki chleba podpraż na patelni lub dodaj gotowe grzanki (1/3 porcji możesz pozostawić do dodania na sam koniec)
  7. ugotowane jaja ostudź i pokrój w kostkę, dołóż do sałatki
  8. całość polej przygotowanym wcześniej sosem, wszystko wymieszaj za pomocą dwóch łyżek
WSKAZÓWKI:
  • dodanie soli do wody z gotującymi jajkami, ułatwi obieranie ostudzonych jajek
  • najsmaczniejsza i akurat do sałatek będzie musztarda francuska
nfd

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x