Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
LETNIA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I ŻURAWINĄ
Nie ma nic lepszego w upalne dni jak pożywna i lekka sałatka na obiad.
Świeży posiłek, który swoimi smakami słodkości, słonego, kwaśnego i pikantnego zadowoli każdy brzuszek, a dodatkowo energia na 100% !
Połączenie różnych struktur na języku to coś wspaniałego, a całe przygotowanie zajmie tyle co ugotowanie jajek na twardo… Sałatka doskonale zastąpi posiłek, ale również będzie świetnym uzupełnieniem weekendowego grilla.
Wypróbujcie sami!
SKŁADNIKI:
(dla 2 osób)
opakowanie świeżego szpinaku
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki uprażonych pestek dyni
1 łyżka suszonej żurawiny
4 suszone pomidory z zalewy
1 łyżeczka czarnuszki
porcja grzanek
SOS:
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka oleju (np. konopnego)
1 łyżeczka miodu
1 mały ząbek czosnku
kilka kropel soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- wstaw wodę i kiedy zacznie wrzeć dodaj szczyptę soli i jaja – gotuj 8 minut
- w słoiku przygotuj sos: dodaj musztardę, olej, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny – zakręć słoik i energicznie wstrząśnij
- szpinak umyj i przełóż do miski
- na rozgrzanej patelni upraż pestki dyni i gdy zaczną się rumienić i podskakiwać przełóż na szpinak
- suszone pomidory pokrój i wraz z czarnuszką, żurawiną dodaj do sałatki
- kawałki chleba podpraż na patelni lub dodaj gotowe grzanki (1/3 porcji możesz pozostawić do dodania na sam koniec)
- ugotowane jaja ostudź i pokrój w kostkę, dołóż do sałatki
- całość polej przygotowanym wcześniej sosem, wszystko wymieszaj za pomocą dwóch łyżek
WSKAZÓWKI:
- dodanie soli do wody z gotującymi jajkami, ułatwi obieranie ostudzonych jajek
- najsmaczniejsza i akurat do sałatek będzie musztarda francuska
Subscribe
Login
0 komentarzy