MAKARON Z CUKINIĄ

MAKARON Z CUKINIĄ

Jeśli często się zastanawiacie co przygotować na obiad w taki gorący dzień … To ten makaron będzie świetnym wyborem!

Makaron z cukinią z dodatkiem śmietany wydaję się nie być daniem lekkim, ale kosmiczna ilość koperku i cukinii zrównoważy wszystko i przyjemnie zjecie go w upalne dni.
A że makaron każdy lubi, każdy potrafi go ugotować to bardziej skomplikowanych czynności w tym przepisie nie doszukujcie się.

SKŁADNIKI: (dla 2 osób)

1/2 opakowania makaronu
200 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
1 cukinia
1 ząbek czosnku
1/2 marchewki
1/2 pęczka koperku

PRZYGOTOWANIE:
  1. makaron ugotuj tak jak po lubisz – najlepiej al dente
  2. na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i dodaj cukinię (oprusz szczyptą soli, aby puściła wodę i powstał sos)
  3. dodaj cienko pokrojoną marchewkę w paski (użyj obieraczki) – chwilę podsmaż
  4. do śmietany wyciśnij 1 ząbek czosnku i dodaj szczyptę soli – zalej warzywa na patelni i chwilkę zagotuj, dopraw dodatkowo solą i pieprzem
  5. dodaj do sosu na patelni ugotowany makaron
  6. zdejmij danie z ognia i wymieszaj wszystko razem i posyp koperkiem
WSKAZÓWKI:
  • możesz użyć kilku łyżek wody z makaronu do sosu, powstanie super lśniący i kremowy sos
  • pamiętaj, aby koperek posiekać tylko raz, zachowa on więcej właściości odżywczych, smakowych i kolor


0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x