Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
MAKARON Z CUKINIĄ

Jeśli często się zastanawiacie co przygotować na obiad w taki gorący dzień … To ten makaron będzie świetnym wyborem!
Makaron z cukinią z dodatkiem śmietany wydaję się nie być daniem lekkim, ale kosmiczna ilość koperku i cukinii zrównoważy wszystko i przyjemnie zjecie go w upalne dni.
A że makaron każdy lubi, każdy potrafi go ugotować to bardziej skomplikowanych czynności w tym przepisie nie doszukujcie się.
SKŁADNIKI:
(dla 2 osób)
1/2 opakowania makaronu
200 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
1 cukinia
1 ząbek czosnku
1/2 marchewki
1/2 pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE:
- makaron ugotuj tak jak po lubisz – najlepiej al dente
- na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i dodaj cukinię (oprusz szczyptą soli, aby puściła wodę i powstał sos)
- dodaj cienko pokrojoną marchewkę w paski (użyj obieraczki) – chwilę podsmaż
- do śmietany wyciśnij 1 ząbek czosnku i dodaj szczyptę soli – zalej warzywa na patelni i chwilkę zagotuj, dopraw dodatkowo solą i pieprzem
- dodaj do sosu na patelni ugotowany makaron
- zdejmij danie z ognia i wymieszaj wszystko razem i posyp koperkiem
WSKAZÓWKI:
- możesz użyć kilku łyżek wody z makaronu do sosu, powstanie super lśniący i kremowy sos
- pamiętaj, aby koperek posiekać tylko raz, zachowa on więcej właściości odżywczych, smakowych i kolor

Subscribe
Login
0 komentarzy