Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
MASALA TEA
Przyprawy i zioła – „klejnot kuchni indyjskiej” – sprawiają, że posiłek nie tylko jest smaczny i aromatyczny, ale i łatwiej strawny a większość przypraw ma właściwości lecznicze.
Masala to nic innego jak mieszanka przypraw.
A masala tea – czaj – to pyszny, aromatyczny napój herbaciany, który rozgrzewa, pobudza i nadaje się na każdą okazję.
Najsmaczniejsza tylko w Indiach, ale wystarczy zgromadzić kilka przypraw i właśnie zrobić ją samemu w domu!
Nie ma uniwersalnej receptury na masala tea, każdy region Indii to inna masala, czyli przyprawa.
Jedno jest pewne musi być z dodatkiem cukru i mleka-bo tak smakuje najlepiej!
Masala tea, którą Wam proponuje to moja mieszanka przypraw: imbiru, goździków, pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu i trawy cytrynowej, które uważam, że komponują się najlepiej w połączeniu z herbatą i mlekiem.
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
3 ziarna kardamonu
5 goździków
kilka zasuszonych łodyżek trawy cytrynowej
szczypta pieprzu
duża szczypta gałki muszkatołowej
kawałek kory cynamonu
plasterki świeżego imbiru
1 duża łyżka herbaty granulowanej
3 szklanki wody
1szklanka mleka
3 łyżki cukru…
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie przyprawy zagotuj w wodzie z cukrem, doprowadź do wrzenia i gotuj ok 5 minut
- Następnie dodaj 1 łyżkę herbaty i ponownie gotuj 5 minut
- Dolej 1 szklankę mleka, poczekaj aż się zagotuje i będzie buzować
- Nalewaj do filiżanek przez sitko z wysokości tak, aby powstała pianka
WSKAZÓWKI:
- nie bój się pieprzu… w masala tea wcale go nie czuć, a komponuje się z innymi przyprawami – bez niego już nie będzie ten sam czaj
- ilość cukru dowolnie modyfikuj, jeśli będzię dla Ciebie za słodki
Subscribe
Login
0 komentarzy