Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
MUFFINY Z BORÓWKAMI I LIMONKĄ
Borówkowy zawrót głowy – sezon na te pyszne owoce trwa!
Borówki w słodkościach smakują fantastycznie, rozpływają się… a z odrobiną limonki – są subtelnie podkreślone.
Wypróbujcie przepis na muffinki z borówkami i limonką, a oszalejecie na ich punkcie. Są przepyszne, puszyste i wilgotne w środku, a rozgryzając trafiamy za każdym razem na soczyste owoce i kawałki limonki. Idealne na letnie przyjęcia, pikniki i przekąska do kawy – a także dla dzieci, bo one je uwielbiają.
Udane muffiny to gęste ciasto, oddzielnie łączone składniki mokre i suche, szybkie połączenie tych składników i cieszymy się pięknie wyrośniętymi ciastkami!
SKŁADNIKI:
(16 sztuk)
SKŁADNIKI SUCHE:
2 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
SKŁADNIKI MOKRE:
2 jaja
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
skórka z limonki
1 duża SZKLANKA IKEA borówek
LUKIER:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki
PRZYGOTOWANIE:
- składniki suche wymieszaj w osobnej misce – mąkę przesiej, dodaj proszek i sodę, cukier
- w drugiej misce połącz mokre składniki – jajka, mleko, olej, szczyptę soli i otartą skórkę z limonki
- składniki suche i mokre połącz, dosyć szybko i zdecydowanie, trzepaczką, a pod koniec dodaj owoce
- pieczemy 180 stopni, góra/dół, aż będą wyrośnięte i rumiane – ok. 30 minut
- polej orzeźwiającym lukrem
WSKAZÓWKI:
- jajka możesz utrzeć z cukrem, jeśli posiadasz robot kuchenny (ja osobiście lubię ucierać, mam wtedy pewność, że ciasto będzie puszyste bez zakalca)
Subscribe
Login
0 komentarzy