MUFFINY Z BORÓWKAMI I LIMONKĄ

MUFFINY Z BORÓWKAMI I LIMONKĄ

Borówkowy zawrót głowy – sezon na te pyszne owoce trwa!
Borówki w słodkościach smakują fantastycznie, rozpływają się… a z odrobiną limonki – są subtelnie podkreślone.

Wypróbujcie przepis na muffinki z borówkami i limonką, a oszalejecie na ich punkcie. Są przepyszne, puszyste i wilgotne w środku, a rozgryzając trafiamy za każdym razem na soczyste owoce i kawałki limonki. Idealne na letnie przyjęcia, pikniki i przekąska do kawy – a także dla dzieci, bo one je uwielbiają.

Udane muffiny to gęste ciasto, oddzielnie łączone składniki mokre i suche, szybkie połączenie tych składników i cieszymy się pięknie wyrośniętymi ciastkami!

SKŁADNIKI: (16 sztuk)

SKŁADNIKI SUCHE:
2 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

SKŁADNIKI MOKRE:
2 jaja
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
skórka z limonki

1 duża SZKLANKA IKEA borówek

LUKIER:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki

PRZYGOTOWANIE:
  1. składniki suche wymieszaj w osobnej misce – mąkę przesiej, dodaj proszek i sodę, cukier
  2. w drugiej misce połącz mokre składniki – jajka, mleko, olej, szczyptę soli i otartą skórkę z limonki
  3. składniki suche i mokre połącz, dosyć szybko i zdecydowanie, trzepaczką, a pod koniec dodaj owoce
  4. pieczemy 180 stopni, góra/dół, aż będą wyrośnięte i rumiane – ok. 30 minut
  5. polej orzeźwiającym lukrem
WSKAZÓWKI:
  • jajka możesz utrzeć z cukrem, jeśli posiadasz robot kuchenny (ja osobiście lubię ucierać, mam wtedy pewność, że ciasto będzie puszyste bez zakalca)

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x