Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
MUS CZEKOLADOWY – WEGAŃSKI
Kiedy go odkryłam, przed oczami miałam litry wylanej wody po cieciorce… A jednak, to cudo można wspaniale wykorzystać np. na mus czekoladowy.
Mus czekoladowy – ale to inny mus, wegański – przygotowany właśnie z aquafaby.
Niesamowicie lekka i puszysta konsystencja, rozpływa się w ustach, a do tego mnóstwo czekolady…. W smaku przepyszna, a kto obawia się o posmak cieciorki lub inne sensacje… W ogóle jej nie czuć i nic się nie dzieje więc jeśli kochacie cieciorkę, to pokochajcie też wodę po niej, bo wyczarować można niesamowite cuda – musy, bezy, brownie itp. Warto mieć w szafce słoik z cieciorką, a po zużytej wodę w lodówce, bo deser powstaje w kilka minut.
Aquafaba ubija się podobnie jak białka jajek. wlewacie wodę (niektóra zawiera już sól więc nie trzeba dodawać), włączacie mikser i ubijacie – a w kilka sekund otrzymujemy porządną MICHĘ ubitej piany! Nie wierzyłam, do póki nie zobaczyłam. Do samego musu wystarczy przestudzona, roztopiona czekolada, cukier puder i gotowe.
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
woda po cieciorce (porcja ze słoika)
tabliczka gorzkiej czekolady 70%
2 łyżki cukru pudru
duża szczypta soli
owoce do dekoracji
syrop klonowym do polania
PRZYGOTOWANIE:
- wodę po cieciorce przelej do miski, gdzie będziesz ubijać pianę
- mikserem lub robotem kuchennym ubijaj pianę na najwyższych obrotach (sprawdź skład wody czy zawiera sól, jeśli nie to dodaj szczyptę do ubijania)
- pod koniec ubijania, kiedy otrzymasz strukturę piany dodaj cukier puder i ubijaj przez chwilę dalej
- do garnka z wodą wlej wodę, postaw na palnik, z pomocą szklanej miski i kąpieli wodnej rozpuść czekoladę
- zanim połączysz z pianą, czekoladę koniecznie przestudź – kiedy dodasz ciepłą piana opadnie…
- do ostudzonej czekolady czekolady dodaj łyżkę piany, za pomocą trzepaczki delikatnie połącz, dodaj kolejną porcję
- kiedy będzie już lekka struktura, masę czekoladową dodaj do piany i również połącz za pomocą trzepaczki, aż będzie jednolita i puszysta konsystencja
- mus możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce, wtedy lekko stężeje i będzie bardziej stały i piankowy
- podawaj z owocami i syropem klonowym
WSKAZÓWKI:
- nie tylko woda po cieciorce nadaje się do ubijania, możesz również wykorzystać wodę po białej fasoli lub czerwonej – ubijanie może trwać dłużej…ale w końcu się ubije i uzyskasz konsystencję piany
- jeśli posiadasz syfon do bitej śmietany, możesz wykorzystać go do… uratowania musu, gdyby okazało się, ze czekolada była za ciepłą i piana opadła: przelej płyn do syfonu, nabij gazem i nakładaj bezpośrednio z syfonu do pucharków
Subscribe
Login
0 komentarzy