MUS CZEKOLADOWY – WEGAŃSKI

MUS CZEKOLADOWY – WEGAŃSKI

Kiedy go odkryłam, przed oczami miałam litry wylanej wody po cieciorce… A jednak, to cudo można wspaniale wykorzystać np. na mus czekoladowy.
Mus czekoladowy – ale to inny mus, wegański – przygotowany właśnie z aquafaby.


Niesamowicie lekka i puszysta konsystencja, rozpływa się w ustach, a do tego mnóstwo czekolady…. W smaku przepyszna, a kto obawia się o posmak cieciorki lub inne sensacje… W ogóle jej nie czuć i nic się nie dzieje więc jeśli kochacie cieciorkę, to pokochajcie też wodę po niej, bo wyczarować można niesamowite cuda – musy, bezy, brownie itp. Warto mieć w szafce słoik z cieciorką, a po zużytej wodę w lodówce, bo deser powstaje w kilka minut.

Aquafaba ubija się podobnie jak białka jajek. wlewacie wodę (niektóra zawiera już sól więc nie trzeba dodawać), włączacie mikser i ubijacie – a w kilka sekund otrzymujemy porządną MICHĘ ubitej piany! Nie wierzyłam, do póki nie zobaczyłam. Do samego musu wystarczy przestudzona, roztopiona czekolada, cukier puder i gotowe.

SKŁADNIKI: (4 porcje)

woda po cieciorce (porcja ze słoika)
tabliczka gorzkiej czekolady 70%
2 łyżki cukru pudru
duża szczypta soli
owoce do dekoracji
syrop klonowym do polania

PRZYGOTOWANIE:
  1. wodę po cieciorce przelej do miski, gdzie będziesz ubijać pianę
  2. mikserem lub robotem kuchennym ubijaj pianę na najwyższych obrotach (sprawdź skład wody czy zawiera sól, jeśli nie to dodaj szczyptę do ubijania)
  3. pod koniec ubijania, kiedy otrzymasz strukturę piany dodaj cukier puder i ubijaj przez chwilę dalej
  4. do garnka z wodą wlej wodę, postaw na palnik, z pomocą szklanej miski i kąpieli wodnej rozpuść czekoladę
  5. zanim połączysz z pianą, czekoladę koniecznie przestudź – kiedy dodasz ciepłą piana opadnie…
  6. do ostudzonej czekolady czekolady dodaj łyżkę piany, za pomocą trzepaczki delikatnie połącz, dodaj kolejną porcję
  7. kiedy będzie już lekka struktura, masę czekoladową dodaj do piany i również połącz za pomocą trzepaczki, aż będzie jednolita i puszysta konsystencja
  8. mus możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce, wtedy lekko stężeje i będzie bardziej stały i piankowy
  9. podawaj z owocami i syropem klonowym
WSKAZÓWKI:
  • nie tylko woda po cieciorce nadaje się do ubijania, możesz również wykorzystać wodę po białej fasoli lub czerwonej – ubijanie może trwać dłużej…ale w końcu się ubije i uzyskasz konsystencję piany
  • jeśli posiadasz syfon do bitej śmietany, możesz wykorzystać go do… uratowania musu, gdyby okazało się, ze czekolada była za ciepłą i piana opadła: przelej płyn do syfonu, nabij gazem i nakładaj bezpośrednio z syfonu do pucharków

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x