Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
NAJLEPSZE GOFRY
Lekkie, chrupiące, pachnące – po prostu najlepsze gofry!
Przepis sprawdzony, wypróbowany setki razy, nigdy nie zawiódł – a i poszedł już nie jeden raz dalej w świat.
Zapachy w domu takie, że sąsiedzi na pewno pozazdroszczą, a brzuchy szczęśliwe i pełne – właśnie tak powinno być po śniadaniu.
SKŁADNIKI:
(dla 3 osób)
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2-3 łyżki oleju
1 jajo
PRZYGOTOWANIE:
- oddziel żółtko od białka – białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a pod koniec dodaj cukier
- mleko, olej, żółtko i mąkę, proszek do pieczenia połącz trzepaczką
- na sam koniec dodaj pianę, łyżka po łyżce, aby ciasto pozostało puszyste
- ciasto nalewaj chochlą i piecz ok 2-3 minut, aby ciasto było rumiane (zauważysz jak stopniowo parująca woda z ciasta zacznie znikać)
- susz pionowo gofry np. na kratce z piekarnika
WSKAZÓWKI:
- dzięki ubiciu piany i dodaniu pod sam koniec cukru, upieczesz te NAJLEPSZE GOFRY: – TO TU tkwi SEKRET lekkich i chrupiących gofrów!
Subscribe
Login
0 komentarzy