NAJLEPSZE GOFRY

NAJLEPSZE GOFRY

Lekkie, chrupiące, pachnące – po prostu najlepsze gofry!
Przepis sprawdzony, wypróbowany setki razy, nigdy nie zawiódł – a i poszedł już nie jeden raz dalej w świat.

Zapachy w domu takie, że sąsiedzi na pewno pozazdroszczą, a brzuchy szczęśliwe i pełne – właśnie tak powinno być po śniadaniu.

SKŁADNIKI: (dla 3 osób)

1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2-3 łyżki oleju
1 jajo

PRZYGOTOWANIE:
  • oddziel żółtko od białka – białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a pod koniec dodaj cukier
  • mleko, olej, żółtko i mąkę, proszek do pieczenia połącz trzepaczką
  • na sam koniec dodaj pianę, łyżka po łyżce, aby ciasto pozostało puszyste
  • ciasto nalewaj chochlą i piecz ok 2-3 minut, aby ciasto było rumiane (zauważysz jak stopniowo parująca woda z ciasta zacznie znikać)
  • susz pionowo gofry np. na kratce z piekarnika
WSKAZÓWKI:
  • dzięki ubiciu piany i dodaniu pod sam koniec cukru, upieczesz te NAJLEPSZE GOFRY: – TO TU tkwi SEKRET lekkich i chrupiących gofrów!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x