Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
PANCAKES
Puszyste placki, naleśniki, placuszki – każdy nazywa je inaczej, ale też każdy przyzna, że są wyjątkowe – i MUSZĄ być bardzo delikatne, mięciutkie i puszyste! Te PANCAKES właśnie takie są !
Przepisów na PANCAKESY wypróbowałam mnóstwo…
I naprawdę tylko kilka zasługuje na to, aby się nimi podzielić …
Przepis, którym się z Wami dzielę to odkrycie ostatnich miesięcy. Pancakes wychodzą cudownie puszyste, mięciutkie, lekko słodkie i TO właśnie sprawia że są NAJLEPSZE.
Lepsze jadłam tylko w Tajlandii…
Dziele się z Wami przepisem na NAJLEPSZE pancakes.
SKŁADNIKI:
(dla 3 osób)
niepełna szklanka mąki (ok 150g)
250g jogurtu naturalnego
1 jajo
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na 15-20 minut – konsystencja ciasta musi być GĘSTA
- Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką okrągłe placki
- Smaż na małym ogniu, bez oleju
- Po nałożeniu pancake’ów na patelnię przykryj przykrywką na 1 minutę, a jak zaczną się pojawiać bąbelki zdejmij przykrycie i obróć na drugą stronę
- Pancakesy muszę być rumiane, złociste – czyli smaż z każdej strony ok 1-2 minut
WSKAZÓWKI:
- jeśli lubisz pancakes lekko słodkie dodaj 1 łyżkę cukru
- użyj jogurtu naturalnego, jesli użyjesz jogurtu greckiego, który jest dużo bardziej gęsty, pancakes nie wyjdą takie puszyste i mięciutkie
- użycie przykrywki pomoże im wyrosnąć
Subscribe
Login
0 komentarzy