PANCAKES

PANCAKES

Puszyste placki, naleśniki, placuszki – każdy nazywa je inaczej, ale też każdy przyzna, że są wyjątkowe – i MUSZĄ być bardzo delikatne, mięciutkie i puszyste! Te PANCAKES właśnie takie są !

Przepisów na PANCAKESY wypróbowałam mnóstwo…
I naprawdę tylko kilka zasługuje na to, aby się nimi podzielić …
Przepis, którym się z Wami dzielę to odkrycie ostatnich miesięcy. Pancakes wychodzą cudownie puszyste, mięciutkie, lekko słodkie i TO właśnie sprawia że są NAJLEPSZE.
Lepsze jadłam tylko w Tajlandii…

Dziele się z Wami przepisem na NAJLEPSZE pancakes.

SKŁADNIKI: (dla 3 osób)

niepełna szklanka mąki (ok 150g)
250g jogurtu naturalnego
1 jajo
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na 15-20 minut – konsystencja ciasta musi być GĘSTA
  2. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką okrągłe placki
  3. Smaż na małym ogniu, bez oleju
  4. Po nałożeniu pancake’ów na patelnię przykryj przykrywką na 1 minutę, a jak zaczną się pojawiać bąbelki zdejmij przykrycie i obróć na drugą stronę
  5. Pancakesy muszę być rumiane, złociste – czyli smaż z każdej strony ok 1-2 minut
WSKAZÓWKI:
  • jeśli lubisz pancakes lekko słodkie dodaj 1 łyżkę cukru
  • użyj jogurtu naturalnego, jesli użyjesz jogurtu greckiego, który jest dużo bardziej gęsty, pancakes nie wyjdą takie puszyste i mięciutkie
  • użycie przykrywki pomoże im wyrosnąć

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x