Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
PIECZONE BAKŁAŻANY Z KUMINEM

Bakłażany to moje ulubione warzywo w kuchni. Wiele osób nie docenia jego smaku i struktury, a ja uważam, że wiele z nich po prostu nie wie jak się z nim obchodzić i jak go przygotować…
Pieczone bakłażany są dla mnie taką pralinką Lindt – to uzależniające rozpływanie się w ustach… Do tej propozycji pieczenia bakłażanów, wystarczy szybka marynata, z orientalnymi smakami i aromatami – bo właśnie taka kompozycja doskonale wydobędzie słodycz i miękkość naszej psianki.
Czosnek, kumin, papryka i chilli – spróbujcie, a poczujecie o czym mówię…!
Pieczemy 20-30 minut, a znikają w 1 minutę!
SKŁADNIKI:
(dla 2 osób)
2 duże/3 małe bakłażany
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
łyżeczka kuminu
szczypta słodkiej papryki
suszone płatki chili (odrobina, bo ciepło wyzwala moc)
sól
PRZYGOTOWANIE:
- bakłażany pokrój w dużą kostkę
- namocz ok 5 minut w wodzie
- obsyp przyprawami
- 4-5 łyżek oliwy wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i polej bakłażany
- wstaw do piekarnika na 20-30 minut, termoobieg
WSKAZÓWKI:
- namoczone bakłażany to właśnie podstawa ich przygotowania – pozostaną miękkie, wilgotne i będą dosłownie – rozpływać się w ustach
- bakłażany pochłaniają każdą ilość tłuszczu, więc dodaj go rozsądnie, na samym końcu

Subscribe
Login
0 komentarzy