PIECZONE BAKŁAŻANY Z KUMINEM

PIECZONE BAKŁAŻANY Z KUMINEM

Bakłażany to moje ulubione warzywo w kuchni. Wiele osób nie docenia jego smaku i struktury, a ja uważam, że wiele z nich po prostu nie wie jak się z nim obchodzić i jak go przygotować…

Pieczone bakłażany są dla mnie taką pralinką Lindt – to uzależniające rozpływanie się w ustach… Do tej propozycji pieczenia bakłażanów, wystarczy szybka marynata, z orientalnymi smakami i aromatami – bo właśnie taka kompozycja doskonale wydobędzie słodycz i miękkość naszej psianki.

Czosnek, kumin, papryka i chilli – spróbujcie, a poczujecie o czym mówię…!
Pieczemy 20-30 minut, a znikają w 1 minutę!

SKŁADNIKI: (dla 2 osób)

2 duże/3 małe bakłażany
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
łyżeczka kuminu
szczypta słodkiej papryki
suszone płatki chili (odrobina, bo ciepło wyzwala moc)
sól

PRZYGOTOWANIE:
  1. bakłażany pokrój w dużą kostkę
  2. namocz ok 5 minut w wodzie
  3. obsyp przyprawami
  4. 4-5 łyżek oliwy wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i polej bakłażany
  5. wstaw do piekarnika na 20-30 minut, termoobieg
WSKAZÓWKI:
  • namoczone bakłażany to właśnie podstawa ich przygotowania – pozostaną miękkie, wilgotne i będą dosłownie – rozpływać się w ustach
  • bakłażany pochłaniają każdą ilość tłuszczu, więc dodaj go rozsądnie, na samym końcu

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x