Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
Pierniczki CAŁUSKI
W moim rodzinnym do mu nigdy nie było tradycji pieczenia pierniczków. Mama zawsze piekła tradycyjny piernik z orzechami.
Ale jak dziś pamiętam dzień, kiedy odwiedziłam koleżankę w zimny grudniowy wieczór i kiedy weszłyśmy do domu… uderzył we mnie mocny i intensywny zapach pieczonych pierniczków…
Smak jest intensywny, zapach to kwintesencja wszystkiego, co kojarzy się z pięknymi świętami. Przepis ma kilkanaście lat i od tego właśnie momentu, rok w rok piekę (w hurtowej) ilości, bo zawsze znikają, zawsze komuś je podaruję i zawsze smakują!
Pierniczki „całuski” wymagają leżakowania (najlepiej min 2 tygodnie, aby zmiękły), ale niech to Was nie łudzi, że się nie da ich zjeść… Świeżo upieczone są twarde, ale maczane w herbatce lub kawie… Niebo w gębie!
Dziękuję Monika za przepis!
Dzielę się nim, bo jest jedyny w swoim rodzaju.
SKŁADNIKI:
(ciężko powiedzieć ile – dla rodziny :))
0,5 kg mąki pszennej
5 łyżek miodu (ok 125g)
2 czubate łyżki przyprawy korzennej
2 całe jajka
1 łyżeczka sody
50g masła
3/4 – 1 szklanki cukru (jeśli lubisz słodkie pierniczki dodaj 1 szklankę)
opakowanie skórki pomarańczowej
1/2 opakowania cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- w rondelku rozpuść masło z miodem i przyprawą korzenną
- doprowadź do wrzenia i chwilkę gotuj na małym ogniu – ok 2-3 minut, ale uważaj żeby nie przypalić
- odstaw rondel z masą korzenną do ostudzenia
- na stolnicy przesiej przez sito mąkę i sodę, a w stożku, który powstanie zrób dziurkę (taki a-la wulkan)
- w dziurkę dodaj jaja,cukier i zacznij delikatnie zagniatać nożem
- dodawaj powoli masę korzenną
- dodaj skórkę z pomarańczy
- kiedy powstanie forma przypominająca ciasto, zacznij zagniatać rękoma
- formuj kulę
- gotowe ciasto podziel na 3 lub 4 części i każdą z nich, podsypuj odrobiną mąki i wałkuj na ok 0,5 cm
- wykrawaj pierniczki
- piecz do zrumienienia w 180 stopniach, termoobieg (pierniczki mocno puchną więc zachowaj odstęp przy układaniu na pergaminie)
- pierniczki świeżo upieczone są bardzo miękkie, wiec ostrożnie przenieś je szpatułą na deskę, niech ostygną
- przechowuj w szczelnym słoiku lub puszce
WSKAZÓWKI:
- dodaj do ciasta ewentualnie 3-4 łyżki wody (jeśli ciasto będzie za suche)
- do słoika lub puszki możesz włożyć kawałek jabłka, pierniczki wtedy szybciej zmiękną
- pierniczki są gotowe do dekorowania od razu po upieczeniu i ostygnięciu
Subscribe
Login
0 komentarzy