Pierniczki CAŁUSKI

Pierniczki CAŁUSKI

W moim rodzinnym do mu nigdy nie było tradycji pieczenia pierniczków. Mama zawsze piekła tradycyjny piernik z orzechami.

Ale jak dziś pamiętam dzień, kiedy odwiedziłam koleżankę w zimny grudniowy wieczór i kiedy weszłyśmy do domu… uderzył we mnie mocny i intensywny zapach pieczonych pierniczków…

Smak jest intensywny, zapach to kwintesencja wszystkiego, co kojarzy się z pięknymi świętami. Przepis ma kilkanaście lat i od tego właśnie momentu, rok w rok piekę (w hurtowej) ilości, bo zawsze znikają, zawsze komuś je podaruję i zawsze smakują!

Pierniczki „całuski” wymagają leżakowania (najlepiej min 2 tygodnie, aby zmiękły), ale niech to Was nie łudzi, że się nie da ich zjeść… Świeżo upieczone są twarde, ale maczane w herbatce lub kawie… Niebo w gębie!

Dziękuję Monika za przepis!
Dzielę się nim, bo jest jedyny w swoim rodzaju.

SKŁADNIKI: (ciężko powiedzieć ile – dla rodziny :))

0,5 kg mąki pszennej
5 łyżek miodu (ok 125g)
2 czubate łyżki przyprawy korzennej
2 całe jajka
1 łyżeczka sody
50g masła
3/4 – 1 szklanki cukru (jeśli lubisz słodkie pierniczki dodaj 1 szklankę)
opakowanie skórki pomarańczowej
1/2 opakowania cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:
  1. w rondelku rozpuść masło z miodem i przyprawą korzenną
  2. doprowadź do wrzenia i chwilkę gotuj na małym ogniu – ok 2-3 minut, ale uważaj żeby nie przypalić
  3. odstaw rondel z masą korzenną do ostudzenia
  4. na stolnicy przesiej przez sito mąkę i sodę, a w stożku, który powstanie zrób dziurkę (taki a-la wulkan)
  5. w dziurkę dodaj jaja,cukier i zacznij delikatnie zagniatać nożem
  6. dodawaj powoli masę korzenną
  7. dodaj skórkę z pomarańczy
  8. kiedy powstanie forma przypominająca ciasto, zacznij zagniatać rękoma
  9. formuj kulę
  10. gotowe ciasto podziel na 3 lub 4 części i każdą z nich, podsypuj odrobiną mąki i wałkuj na ok 0,5 cm
  11. wykrawaj pierniczki
  12. piecz do zrumienienia w 180 stopniach, termoobieg (pierniczki mocno puchną więc zachowaj odstęp przy układaniu na pergaminie)
  13. pierniczki świeżo upieczone są bardzo miękkie, wiec ostrożnie przenieś je szpatułą na deskę, niech ostygną
  14. przechowuj w szczelnym słoiku lub puszce
WSKAZÓWKI:
  • dodaj do ciasta ewentualnie 3-4 łyżki wody (jeśli ciasto będzie za suche)
  • do słoika lub puszki możesz włożyć kawałek jabłka, pierniczki wtedy szybciej zmiękną
  • pierniczki są gotowe do dekorowania od razu po upieczeniu i ostygnięciu

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x