Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
PIEROGI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I IMBIREM
Każdy uwielbia pierogi!
Jedni z mięsem, inni ruskie, a niektórzy tylko na słodko z serem bądź jagodami…
A ja uwielbiam właśnie te pierogi – z CZERWONĄ SOCZEWICĄ i IMBIREM !
Pierogi te są niezwykle smaczne, aromatyczne, orientalne, a z dodatkiem chutney’u z mango chce się je jeść i jeść…
Za sprawą imbiru i kuminu, nadzienie z soczewicy nie jest mdłe, a wręcz przeciwnie, doskonale podkreślone i wyczuwalne są smaki wszystkich składników.
Samo ciasto na pierogi nie zawiera jajka, przez co jest mięciutkie i delikatne po ugotowaniu, idealnie się nim pracuje, a co najważniejsze jest uniwersalne do innych kombinacji smakowych.
Miłośnicy kuchni orientalnej je pokochają!
SKŁADNIKI:
(ok 40 sztuk pierogów)
CIASTO NA PIEROGI:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
3 łyżki oleju
duża szczypta soli
FARSZ:
1,5 szklanki soczewicy
3 szklanki wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 plastry imbiru
1 łyżka przecieru pomidorowego (lub ketchupu)
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
- wysyp mąkę na stolnicę tak, aby powstał kopiec i zrób w nim dziurę, gdzie wlejesz wodę i olej – ostrożnie połącz składniki za pomocą łyżki lub noża
- gdy zaczną formować się grudki, zagnieć ciasto aby było sprężyste i elastyczne
FARSZ: - wodę doprowadź do wrzenia ze szczyptą soli i kolendrą (kiedy chwilę się pogotują ziarna, wyłów je), dosyp soczewicę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aby była miękka (ok 20 minut)
- kiedy soczewica wchłonie wodę, pozostaw do ostygnięcia
- cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż, dorzuć posiekany czosnek i imbir – całość dołóż do soczewicy
- ostudzoną soczewicę dopraw koncentratem i kuminem – dopraw solą – farsz musi być intensywny w smaku
- konsystencja farszu powinna być gęsta, aby nie spływała z łyżki
- ciasto podziel na mniejsze porcje, i wałkuj cienko na lekko opruszonej mąką stolnicy
- za pomocą wykrojników lub szklanki o pożądanej wielkości pieroga, wycinaj okręgi
- nałóż łyżeczkę farszu, pozostawiając miejsce na zlepienie brzegów – mocno dociskaj ciasto, aby się zlepiło
- gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju – kiedy pierogi zaczną wypływać na wierzch gotuj jeszcze chwilę i wyłów
WSKAZÓWKI:
- kiedy zagnieciesz ciasto na pierogi, przykryj je miską na około 15 minut, aby ciasto pozostało wilgotne i sprężyste
- jeżeli zauważysz, ze soczewica ma za dużo wody, uchyl przykrywkę, aby nadmiar wyparował
Subscribe
Login
0 komentarzy