PIEROGI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I IMBIREM

PIEROGI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I IMBIREM

Każdy uwielbia pierogi!
Jedni z mięsem, inni ruskie, a niektórzy tylko na słodko z serem bądź jagodami…

A ja uwielbiam właśnie te pierogi – z CZERWONĄ SOCZEWICĄ i IMBIREM !

Pierogi te są niezwykle smaczne, aromatyczne, orientalne, a z dodatkiem chutney’u z mango chce się je jeść i jeść…
Za sprawą imbiru i kuminu, nadzienie z soczewicy nie jest mdłe, a wręcz przeciwnie, doskonale podkreślone i wyczuwalne są smaki wszystkich składników.
Samo ciasto na pierogi nie zawiera jajka, przez co jest mięciutkie i delikatne po ugotowaniu, idealnie się nim pracuje, a co najważniejsze jest uniwersalne do innych kombinacji smakowych.

Miłośnicy kuchni orientalnej je pokochają!

SKŁADNIKI: (ok 40 sztuk pierogów)

CIASTO NA PIEROGI:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
3 łyżki oleju
duża szczypta soli

FARSZ:
1,5 szklanki soczewicy
3 szklanki wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 plastry imbiru
1 łyżka przecieru pomidorowego (lub ketchupu)
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki ziaren kolendry

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

  1. wysyp mąkę na stolnicę tak, aby powstał kopiec i zrób w nim dziurę, gdzie wlejesz wodę i olej – ostrożnie połącz składniki za pomocą łyżki lub noża
  2. gdy zaczną formować się grudki, zagnieć ciasto aby było sprężyste i elastyczne

    FARSZ:
  3. wodę doprowadź do wrzenia ze szczyptą soli i kolendrą (kiedy chwilę się pogotują ziarna, wyłów je), dosyp soczewicę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aby była miękka (ok 20 minut)
  4. kiedy soczewica wchłonie wodę, pozostaw do ostygnięcia
  5. cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż, dorzuć posiekany czosnek i imbir – całość dołóż do soczewicy
  6. ostudzoną soczewicę dopraw koncentratem i kuminem – dopraw solą – farsz musi być intensywny w smaku
  7. konsystencja farszu powinna być gęsta, aby nie spływała z łyżki

  8. ciasto podziel na mniejsze porcje, i wałkuj cienko na lekko opruszonej mąką stolnicy
  9. za pomocą wykrojników lub szklanki o pożądanej wielkości pieroga, wycinaj okręgi
  10. nałóż łyżeczkę farszu, pozostawiając miejsce na zlepienie brzegów – mocno dociskaj ciasto, aby się zlepiło
  11. gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju – kiedy pierogi zaczną wypływać na wierzch gotuj jeszcze chwilę i wyłów
WSKAZÓWKI:
  • kiedy zagnieciesz ciasto na pierogi, przykryj je miską na około 15 minut, aby ciasto pozostało wilgotne i sprężyste
  • jeżeli zauważysz, ze soczewica ma za dużo wody, uchyl przykrywkę, aby nadmiar wyparował
Rozwałkuj cienko ciasto i wykrój formy na pierogi
Nałóż farsz na sam środek i pozostaw miejsce na zlepienie brzegu
Zlep mocno ze sobą brzeg i formuj pierożki

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x