PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM

Te pierogi uwielbia mój mąż.
Kasza gryczana sama w sobie jest bardzo intensywna i chyba przez to, wielu z nas jej nie lubi.

Ale jest pewna odsłona kaszy gryczanej, którą pokochamy! A są to właśnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

Delikatne i mięciutkie ciasto pieroga, już po jednym kęsie, odkrywa przepyszne, wytrawne nadzienie z kaszą gryczaną. Lekko pikantne, słone, dzięki dodatkowi fety, a zarazem spójne i wilgotne, dzięki białemu serowi i podsmażonej cebulce.

Pierożki wyjęte tuż po ugotowaniu, podane z okrasą – to jedna z wersji najsmaczniejszego zajadania tej propozycji lub podsmażone i maczane w jogurtowo-miętowym sosie! Sami wybierzcie, która z opcji Wam najbardziej odpowiada – ja nie umiem się zdecydować… Więc ugotowany nadmiar pierogów rotacyjnie zajadamy, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.

SKŁADNIKI: (ok 40 sztuk pierogów)

FARSZ:
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody
kostka sera białego 200g półtłustego
1/2 kostki fety
1 jajo
1 cebula
sól i koniecznie świeżo mielony pieprz

SOS:
1 opakowanie małego jogurtu
kilka listków świeżej mięty

OKRASA:
1 cebula
3 plastry surowego, wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ:

  1. kasze gryczaną ugotuj w proporcji 1:2 (kasza/woda) ze szczyptą soli i łyżeczką oleju
  2. kiedy wchłonie wodę, pozostaw pod przykryciem, bez gazu na ok 5-10 minut
  3. podsmaż cebulę ze szczyptą soli i dorzuć do kaszy
  4. ser biały i fetę dodajemy do farszu, możesz wcześniej rozdrobnić widelcem
  5. dodaj jajo
  6. świeżo zmielony pieprz doda aromatu i ostrości do farszu, więc nie żałuj, ale przypraw tak jak lubisz
  7. wymieszaj farsz, aby powstała lepka konsystencja (nie sypka), nadzienie musi być spójne

    CIASTO:
  8. wysyp mąkę na stolnicę tak, aby powstał kopiec i zrób w nim dziurę, gdzie wlejesz wodę i olej – ostrożnie połącz składniki za pomocą łyżki lub noża
  9. gdy zaczną formować się grudki, zagnieć ciasto aby było sprężyste i elastyczne

    10.ciasto podziel na mniejsze porcje, i wałkuj cienko na lekko opruszonej mąką stolnicy
  10. za pomocą wykrojników lub szklanki o pożądanej wielkości pieroga, wycinaj okręgi
    nałóż łyżeczkę farszu, pozostawiając miejsce na zlepienie brzegów – mocno dociskaj ciasto, aby się zlepiło
  11. gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1 łyżeczka wystarczy) – kiedy pierogi zaczną wypływać na wierzch gotuj jeszcze chwilę i wyłów
  12. podawaj gotowane lub podsmaż

    SOS:
  13. jogurt wymieszaj ze poszatkowaną miętą

    OKRASA:
  14. cebulkę posiekaj w kostkę
  15. boczek pokrój w drobną kostkę
  16. podsmaż najpierw boczek, niech wytopi się tłuszczyk i dodaj cebulę
  17. polewaj okrasą ugotowane pierożki
WSKAZÓWKI:

kiedy zagnieciesz ciasto na pierogi, przykryj je miską na około 15 minut, aby ciasto pozostało wilgotne i sprężyste
jeżeli zauważysz, że kasza pod koniec gotowania ma za dużo wody, uchyl przykrywkę, aby nadmiar wyparował
doprawiając farsz solą uważaj, bo jednym ze słonych składników jest feta – nadzienie musi być słone i wyraziste, ale nie za słone

Przygotowanie farszu
Pierogi gotowe do gotowania

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x