Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM
Te pierogi uwielbia mój mąż.
Kasza gryczana sama w sobie jest bardzo intensywna i chyba przez to, wielu z nas jej nie lubi.
Ale jest pewna odsłona kaszy gryczanej, którą pokochamy! A są to właśnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.
Delikatne i mięciutkie ciasto pieroga, już po jednym kęsie, odkrywa przepyszne, wytrawne nadzienie z kaszą gryczaną. Lekko pikantne, słone, dzięki dodatkowi fety, a zarazem spójne i wilgotne, dzięki białemu serowi i podsmażonej cebulce.
Pierożki wyjęte tuż po ugotowaniu, podane z okrasą – to jedna z wersji najsmaczniejszego zajadania tej propozycji lub podsmażone i maczane w jogurtowo-miętowym sosie! Sami wybierzcie, która z opcji Wam najbardziej odpowiada – ja nie umiem się zdecydować… Więc ugotowany nadmiar pierogów rotacyjnie zajadamy, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.
SKŁADNIKI:
(ok 40 sztuk pierogów)
FARSZ:
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki wody
kostka sera białego 200g półtłustego
1/2 kostki fety
1 jajo
1 cebula
sól i koniecznie świeżo mielony pieprz
SOS:
1 opakowanie małego jogurtu
kilka listków świeżej mięty
OKRASA:
1 cebula
3 plastry surowego, wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ:
- kasze gryczaną ugotuj w proporcji 1:2 (kasza/woda) ze szczyptą soli i łyżeczką oleju
- kiedy wchłonie wodę, pozostaw pod przykryciem, bez gazu na ok 5-10 minut
- podsmaż cebulę ze szczyptą soli i dorzuć do kaszy
- ser biały i fetę dodajemy do farszu, możesz wcześniej rozdrobnić widelcem
- dodaj jajo
- świeżo zmielony pieprz doda aromatu i ostrości do farszu, więc nie żałuj, ale przypraw tak jak lubisz
- wymieszaj farsz, aby powstała lepka konsystencja (nie sypka), nadzienie musi być spójne
CIASTO: - wysyp mąkę na stolnicę tak, aby powstał kopiec i zrób w nim dziurę, gdzie wlejesz wodę i olej – ostrożnie połącz składniki za pomocą łyżki lub noża
- gdy zaczną formować się grudki, zagnieć ciasto aby było sprężyste i elastyczne
10.ciasto podziel na mniejsze porcje, i wałkuj cienko na lekko opruszonej mąką stolnicy - za pomocą wykrojników lub szklanki o pożądanej wielkości pieroga, wycinaj okręgi
nałóż łyżeczkę farszu, pozostawiając miejsce na zlepienie brzegów – mocno dociskaj ciasto, aby się zlepiło - gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1 łyżeczka wystarczy) – kiedy pierogi zaczną wypływać na wierzch gotuj jeszcze chwilę i wyłów
- podawaj gotowane lub podsmaż
SOS: - jogurt wymieszaj ze poszatkowaną miętą
OKRASA: - cebulkę posiekaj w kostkę
- boczek pokrój w drobną kostkę
- podsmaż najpierw boczek, niech wytopi się tłuszczyk i dodaj cebulę
- polewaj okrasą ugotowane pierożki
WSKAZÓWKI:
kiedy zagnieciesz ciasto na pierogi, przykryj je miską na około 15 minut, aby ciasto pozostało wilgotne i sprężyste
jeżeli zauważysz, że kasza pod koniec gotowania ma za dużo wody, uchyl przykrywkę, aby nadmiar wyparował
doprawiając farsz solą uważaj, bo jednym ze słonych składników jest feta – nadzienie musi być słone i wyraziste, ale nie za słone
Subscribe
Login
0 komentarzy