Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
PLACKI Z KASZY MANNY Z JABŁKIEM
-Zrobiłam placki z kaszy manny, ale zamiast banana dodałam jabłko…
-I jak?
-Wyszły SUPER!
Tak właśnie metodą prób i błędów oraz eksperymentowaniem powstał nowy przepis na placki z kaszy manny z jabłkiem.
Podobne placuszki już znacie, bo pojawił się dawno temu TU.
Te są bardzo podobne, a jednak inne 🙂 Placki wychodzą delikatne, ale bardziej sprężyste i zdecydowanie czuć jabłuszko.
Dzieciaki je uwielbiają!!! Gwarantuję! (ja osobiście też 🙂 )
A z czym najlepiej smakują…Hmm… Tutaj można dyskutować, bo jeśli dodatkiem jest jabłko to może z cukrem pudrem i szczyptą cynamonu, a może z jogurtem i owocami, jest jeszcze możliwość polania syropem klonowym…
Decydujcie i próbujcie z czym Wam najlepiej się je zje!
SKŁADNIKI:
(OK 25 PLACUSZKÓW)
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
2 jajka
1 duże jabłko
3 łyżki ulubionego oleju
szczypta soli
1 łyżka cukru lub innego "słodkiego"
PRZYGOTOWANIE:
- 1 szklankę kaszy namocz w mleku ok 20-30 minut, musi zmięknąć i napęcznieć
- oddziel żółtka od białek
- 2 żółtka dodaj do namoczonej kaszki
- białka ubij na sztywną i puszystą pianę ze szczyptą soli, a kiedy zacznie powstawać biała piana dodaj 1 łyżkę cukru (lub pomiń dodawanie cukru)
- 1 jabłko obierz ze skórki i ztarkuj na grubych oczkach bezpośrednio do miski z kaszą manną
- wszystkie składniki (oprócz piany) wymieszaj i dodaj 2-3 łyżki oleju
- na koniec połącz masę z pianą – dodawaj partiami, aby uzyskać puszystą strukturę na placki
- smaż małe, okrągłe placuszki na delikatnym ogniu, bez oleju (bardzo szybko się smażą)
WSKAZÓWKI:
- najbezpieczniej będzie połączyć masę z pianą trzepaczką – piana nie osiądzie, masa pozostanie puszysta
- zahartuj patelnię: bardzo mocno rozgrzej, wlej odrobinę oleju do smażenie i wetrzyj w patelnię ręcznikiem papierowym (do smażenia nie trzeba już używać oleju, wystarczy ten który wlaliśmy do ciasta)
Subscribe
Login
0 komentarzy