Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
PLACUSZKI Z KASZY MANNY
Każdy kto ma dziecko słyszał, a już na pewno robił placuszki z kaszy manny, bo to tylko 4 składniki i szybkie śniadanie, podwieczorek lub kolację mamy zagwarantowaną. A przy okazji każde chętne ręce do pomocy znajdą swój dział podczas produkcji…
Placuszki wychodzą delikatne, puszyste i mięciutkie. Są dziecinnie proste w przygotowaniu i szybko się je robi, a uniwersalny i niesamowity smak pozwala łączyć z dowolnymi dodatkami i owocami.
Uzależniają, bo są genialne !
Proponuję Wam przepis z dodatkiem banana i syropu klonowego, bo według mnie to fantastyczne połączenie smaków.
SKŁADNIKI:
(ok. 25 sztuk placuszków)
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
2 jajka
1-2 banany
3 łyżki ulubionego oleju
szczypta soli
syrop klonowy do polania
PRZYGOTOWANIE:
- kaszę namocz w mleku ok 20-30 minut, musi zmięknąć i napęcznieć
- oddziel żółtka od białek: białka ubij na sztywną i puszystą pianę ze szczyptą soli
- żółtka dodaj do namoczonej kaszki, olej i rozgnieć widelcem banana
- na koniec połącz masę z pianą i dodawaj partiami, aby uzyskać puszystą masę na placki
- smaż małe, okrągłe placuszki na delikatnym ogniu, bez oleju (bardzo szybko się smażą)
WSKAZÓWKI:
- najbezpieczniej będzie połączyć pianę trzepaczką – piana nie osiądzie, masa pozostanie puszysta
- jeżeli lubisz słodsze placki, do masy dodaj syrop klonowy lub inną formę cukru
Subscribe
Login
0 komentarzy