PRZYPRAWA KORZENNA

PRZYPRAWA KORZENNA

Nic nie stworzy takiego nastroju świątecznego jak „Last Christmas” w tle i zapach świeżo utartych korzeni, które wypełnią wnętrze domu. A do tego kubek grzańca i fotel przy kominku…

Przyprawę korzenną przygotujcie sami, a zobaczycie, że zmieni ona smak i sens dotychczas robionych dań.
Wykorzystacie ją nie tylko do słodkich wypieków, do wytrawnych potraw wigilijnych, ale i do zimowych napojów, a może i do wodnego kominka…?Uwierzcie mi, że ta przyprawa to zupełnie inne oblicze gotowania… niż z gotowymi mieszankami…
Aromat i smak jest obłędny!

Nie jest pracochłonna, zrobicie raz i wykorzystujecie w każdej chwili – wystarczy szczelnie zamknięty słoiczek.

SKŁADNIKI: (słoik ok 250ml pojemności)

2 łyżki cynamonu (lub dwie laski)
1 łyżkę suszonego, mielonego imbiru
1-2 gwiazdki anyżu
1 łyżka ziaren kolendry
2-3 łyżki goździków
2 łyżki kardamonu
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
1 gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:
  1. nasiona odmierz łyżką bezpośrednio do moździerza lub blendera kielichowego
  2. wszystko dokłądnie utrzyj w moździerzu lub miksuj w blenderze kielichowym od 45 sekund
  3. gotową przyprawę przechowuj w szczelnym słoiczku
WSKAZÓWKI:

-użyj dobrych jakościowo przypraw, zagwarantuje to smak i aromat
-podane ilości są orientacyjne, jeśli lubisz (bądź masz mniej) danego składnika, nie zniechęcaj się, dodaj tyle ile chcesz

  • nie bój się PIEPRZU 🙂

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x