Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
PRZYPRAWA KORZENNA
Nic nie stworzy takiego nastroju świątecznego jak „Last Christmas” w tle i zapach świeżo utartych korzeni, które wypełnią wnętrze domu. A do tego kubek grzańca i fotel przy kominku…
Przyprawę korzenną przygotujcie sami, a zobaczycie, że zmieni ona smak i sens dotychczas robionych dań.
Wykorzystacie ją nie tylko do słodkich wypieków, do wytrawnych potraw wigilijnych, ale i do zimowych napojów, a może i do wodnego kominka…?Uwierzcie mi, że ta przyprawa to zupełnie inne oblicze gotowania… niż z gotowymi mieszankami…
Aromat i smak jest obłędny!
Nie jest pracochłonna, zrobicie raz i wykorzystujecie w każdej chwili – wystarczy szczelnie zamknięty słoiczek.
SKŁADNIKI:
(słoik ok 250ml pojemności)
2 łyżki cynamonu (lub dwie laski)
1 łyżkę suszonego, mielonego imbiru
1-2 gwiazdki anyżu
1 łyżka ziaren kolendry
2-3 łyżki goździków
2 łyżki kardamonu
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
1 gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
- nasiona odmierz łyżką bezpośrednio do moździerza lub blendera kielichowego
- wszystko dokłądnie utrzyj w moździerzu lub miksuj w blenderze kielichowym od 45 sekund
- gotową przyprawę przechowuj w szczelnym słoiczku
WSKAZÓWKI:
-użyj dobrych jakościowo przypraw, zagwarantuje to smak i aromat
-podane ilości są orientacyjne, jeśli lubisz (bądź masz mniej) danego składnika, nie zniechęcaj się, dodaj tyle ile chcesz
- nie bój się PIEPRZU 🙂
Subscribe
Login
0 komentarzy