RISOTTO Z DYNIĄ I KOLENDRĄ

RISOTTO Z DYNIĄ I KOLENDRĄ

Nie ma lepszego dania w chłodny dzień jak kremowe risotto z dynią…

Risotto to dla jednych trudny orzech do zgryzienia, a jeszcze innym przypomina papkę z ryżem. A tak nie jest! Kilka trików i zasad, a otrzymamy kremowe danie o wyjątkowym smaku.

Risotto z dynią jest słodkie dzięki dyni, kremowe bo ma w sobie śmietankę i aromatyczne, bo risotto beza parmezanu i białego wina by tak nie smakowało. Ja dodałam jeszcze odrobinę szafranu, aby uwydatnić kolor dyni i dodać aromatu. Niezbędny jest do tego okrągły ryż – arborio, który nie rozgotowuję się za bardzo, wchłania smaki i nadaje konsystencji daniu. Także bulion, którym będziemy podlewać risotto, musi być smaczny i doprawiony – a najważniejsza zasada to 5 dolewek, na tyle musimy podzielić porcję bulionu, aby stopniowo podlewać nim ryż – obiecuję, że otrzymacie idealnie kremowe, nierozgotowane risotto.

W tym daniu smak przełamuje duża ilość kolendry, ale doskonale łączy się z pozostałymi słodkimi smakami risotto.

SKŁADNIKI: (3 osób)

300g ryżu arborio
ok 900ml – 1l bulionu
1/2 dyni piżmowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
100ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
100ml śmietanki 30%
3 łyżki startego parmezanu lub podobnego sera
2 łyżki masła
kilka pręcików szafranu
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
  1. w naczyniu z grubym dnem podsmaż 1 cebulę, a kiedy zacznie być szklista dodaj posiekany i roztarty czosnek: smaż chwilkę
  2. dodaj dynię – ja proponuję dodać ją w kostkę, a nie pure – chwilę podsmaż
  3. następnie dorzuć ryż, wymieszaj z pozostałymi składnikami i również chwilę podsmaż
  4. dolej wino i poczekaj aż ryż całkowicie je wchłonie oraz część odparuje
  5. zmniejsz gaz na mały płomień i dolewaj bulion w 5 dolewkach – nie za mało nie za dużo, ryż musi powoli chłonąć bulion, ale nie może się przypalać i być za gęsty – również pamiętaj o mieszaniu co kilka chwil (najlepsza będzie drewniana łyżka lub szpatułka)
  6. dodaj pręciki szafranu
  7. dolewanie bulionu i mieszanie może zając do 30 minut
  8. przed ostatnią dolewką oceń czy ryż ma odpowiednio płynną konsystencję i czy trzeba dolewać całą ostatnią porcję (musi być delikatna struktura, nie zbita) – możesz również rozgnieść jedno ziarenko w palcach i jeśli będzie dzieliło się na 3 oznacza to, że ryż jest już prawie gotowy i wystarczy wykończenie dania
  9. na sam koniec dolej 100ml śmietanki i parmezan – wymieszaj do połączenia składników
  10. posyp posiekaną kolendrą
WSKAZÓWKI:
  • pod koniec gotowania sprawdź w palcach ziarenko ryżu – jeśli rozgniata się na 3 kawałki, to oznacza, ze juz jest prawie gotowe
  • risotto musi być aksamitne i kremowe: pilnuj konsystencji
ozedf

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x