Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
RYBA PO GRECKU, CZYLI RYBA W JARZYNKACH
Jakby nie było… klasyka na polskich stołach wigilijnych. Nie wiem skąd nazwa, ale bezdyskusyjnie pyszne danie, który zje każdy. I nie tylko w Święta 🙂
Kawałki smażonej ryby, obtoczone pyszną panierką w towarzystwie dużej ilości jarzyn to smaczny i pewny obiad. Niektórzy obsmażają tylko w mące, ale ja Wam podaję przepis wg mnie smaczniejszy – właśnie w panierce. Same jarzynki są delikatne, bardzo mięciutkie. Koniecznie podsmażajcie na maśle klarowanym, bo nic nie podkreśli smaku warzyw korzennych tak jak ono!
Używajcie je do wszystkich świątecznych potraw, a będą niesamowicie smacznie smakowały.
Ryba po grecku jest fantastyczna między innymi dlatego, że można ją serwować na ciepło i na zimno 🙂
Którą wersję wybierzecie?!
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
500 g ryby (waga po rozmrożeniu) użyłam mrożonego mintaja
1/2 cytryny
PANIERKA:
2 jajka
3 łyżki mąki
miseczka bułki tartej
JARZYNKI:
6 dużych marchewek
1 pietruszka
1/3 selera
ok 5-7 cm białej części pora
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
4 ziarenka angielski
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- rybę rozmroź, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w średniej wielkości kawałki (ok 4-5 kawałków z filetu)
- skrop cytryną wszystkie kawałki, posól i popieprz młotkowanym pieprzem
- pozostaw na kilka minut
- w tym czasie umyj warzywa i obierz
- cebulkę posiekaj w kostkę
- pozostałe warzywa starkuj na grubych oczkach (lub posiekaj w malakserze), pora posiekaj drobniej
- cebulę podsmaż na 1 łyżce masła klarowanego
- kiedy będzie szklista dorzuć pora, a po chwili resztę warzyw, ziele angielskie i listki
- możesz dodać trochę masła, smaż kilka minut i zalej bulionem warzywnym – gotuj ok 20 minut, aż warzywa będą miękkie
- każdy kawałek ryby oprusz mąką, maczaj w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym na średnim ogniu
- gotowe kawałki ryby w panierce odłóż po usmażeniu na talerz z ręcznikiem papierowym
- kiedy jarzyny zmiękną dopraw koncentratem pomidorowym, papryką,solą i pieprzem mielonym – muszą być konkretne w smaku
- przygotuj naczynie, w którym będzie podawana ryba po grecku, wyłóż na dno odrobinę warzyw, a na nie ułóż wszystkie kawałki ryby i przykryj pozostałą ilością warzyw
WSKAZÓWKI:
- często używam pieprzu młotkowanego do dań, pięknie wygląda i smakuje
- jeśli będziesz podawać rybę na zimno, najlepiej jakby poleżała przez noc gotowa w lodówce-przegryzie się (na ciepło również)
Subscribe
Login
0 komentarzy