RYBA PO GRECKU, CZYLI RYBA W JARZYNKACH

RYBA PO GRECKU, CZYLI RYBA W JARZYNKACH

Jakby nie było… klasyka na polskich stołach wigilijnych. Nie wiem skąd nazwa, ale bezdyskusyjnie pyszne danie, który zje każdy. I nie tylko w Święta 🙂

Kawałki smażonej ryby, obtoczone pyszną panierką w towarzystwie dużej ilości jarzyn to smaczny i pewny obiad. Niektórzy obsmażają tylko w mące, ale ja Wam podaję przepis wg mnie smaczniejszy – właśnie w panierce. Same jarzynki są delikatne, bardzo mięciutkie. Koniecznie podsmażajcie na maśle klarowanym, bo nic nie podkreśli smaku warzyw korzennych tak jak ono!
Używajcie je do wszystkich świątecznych potraw, a będą niesamowicie smacznie smakowały.

Ryba po grecku jest fantastyczna między innymi dlatego, że można ją serwować na ciepło i na zimno 🙂

Którą wersję wybierzecie?!

SKŁADNIKI: (dla 4 osób)

500 g ryby (waga po rozmrożeniu) użyłam mrożonego mintaja
1/2 cytryny

PANIERKA:
2 jajka
3 łyżki mąki
miseczka bułki tartej

JARZYNKI:
6 dużych marchewek
1 pietruszka
1/3 selera
ok 5-7 cm białej części pora
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
4 ziarenka angielski
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki papryki słodkiej

masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
  1. rybę rozmroź, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w średniej wielkości kawałki (ok 4-5 kawałków z filetu)
  2. skrop cytryną wszystkie kawałki, posól i popieprz młotkowanym pieprzem
  3. pozostaw na kilka minut
  4. w tym czasie umyj warzywa i obierz
  5. cebulkę posiekaj w kostkę
  6. pozostałe warzywa starkuj na grubych oczkach (lub posiekaj w malakserze), pora posiekaj drobniej
  7. cebulę podsmaż na 1 łyżce masła klarowanego
  8. kiedy będzie szklista dorzuć pora, a po chwili resztę warzyw, ziele angielskie i listki
  9. możesz dodać trochę masła, smaż kilka minut i zalej bulionem warzywnym – gotuj ok 20 minut, aż warzywa będą miękkie
  10. każdy kawałek ryby oprusz mąką, maczaj w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym na średnim ogniu
  11. gotowe kawałki ryby w panierce odłóż po usmażeniu na talerz z ręcznikiem papierowym
  12. kiedy jarzyny zmiękną dopraw koncentratem pomidorowym, papryką,solą i pieprzem mielonym – muszą być konkretne w smaku
  13. przygotuj naczynie, w którym będzie podawana ryba po grecku, wyłóż na dno odrobinę warzyw, a na nie ułóż wszystkie kawałki ryby i przykryj pozostałą ilością warzyw
WSKAZÓWKI:
  • często używam pieprzu młotkowanego do dań, pięknie wygląda i smakuje
  • jeśli będziesz podawać rybę na zimno, najlepiej jakby poleżała przez noc gotowa w lodówce-przegryzie się (na ciepło również)

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x