Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
ŚLEDŹ Z CEBULĄ I KOPERKIEM W OLEJU
Przepisów na śledzia w oleju jest mnóstwo. Jedni zajadają się śledziem w oleju z cebulą, inni jedzą tylko rolmopsy w occie, a jeszcze niektórzy preferują śledzia po sułtańsku.
A ja najczęściej przygotowuję na święta właśnie śledzia z cebulą i koperkiem w oleju. Jest najsmaczniejszy, a dodatek koperku orzeźwia jego ciężką, oleistą postać, a przy tym nie dominuje w smaku.
Do tego typu dań zawsze używam pieprzu młotkowanego, czasem nazywany grysem. Świetnie się sprawdza w tego rodzaju potrawach, jest wyczuwalny w smaku i strukturze, dodając charakterystycznego posmaku do śledzia. Samego śledzia najlepeiej zakupić w sklepie rybnym, choć wiem, że matjasy ciężko jest odnaleźć, ale świeże i dobrze zakonserwowane płaty a-la matjas też się świetnie sprawdzą. Wybierajcie jędrne i jasne płaty.
Najlepiej jest go przygotować minimum dzień wcześniej, a czym dłużej poleży w lodówce, tym lepiej się przegryzie 🙂
SKŁADNIKI:
(słoik 1l)
3 płaty śledziowe a’la matjas
2 cebule
pół pęczka koperku
ziarenka ziela angielskiego
listki laurowe
pieprz młotkowany
olej rzepakowy
ocet lub sok z cytryny
szklanka wody i mleka
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie opłucz i namocz w wodzie z mlekiem (pół na pół) 2h
- Opłucz każdy płat pokrój na małe kawałki (fielt podziel na 3-5 części) i skrop octem lub skokiem z cytryny, odstaw na min 1h
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i przelej na sitku wrzątkiem, odcedź
- koperek posiekaj – tylko raz, aby nie zniszczyć struktury, smaku i zapachu!
- Na dnie słoika 1l układaj warstwami: listek laurowy, ziele angielskie, cebulę, koperek, śledzia i pieprz młotkowany – powstanie kilka warstw
- Zapełniony słoik zalej olejem i odstaw do lodówki na min. 1 noc
WSKAZÓWKI:
- przygotowanie śledzi w pierwszych dwóch krokach dotyczy tych kupionych w solance
- śledzi w oleju nie musisz moczyć
Subscribe
Login
0 komentarzy