Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
ŚLIWKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Ciasto francuskie jest niesamowite, a gotowy arkusz schowany w lodówce ratuje czasem niejedną sytuacje z niespodziewanymi gośćmi… lub po prostu, nigdy nie zawiedzie i jest niezastąpione w swojej strukturze i smaku.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na śliwkę w cieście w francuskim. Do tego cukier cynamonowy i płatki migdałów. To połączenie w kruchym cieście francuskim i przy skrywanej pod nim cudownej śliwce skradnie serce najbardziej wybrednym.
Te ciasteczka znikają jeszcze ciepłe, a przy tym w 20 minut macie świetny deser w stylu WOW!

SKŁADNIKI:
(16 sztuk)
arkusz ciasta francuskiego
8 śliwek
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka płatków z migdałów
jajo do posmarowania ciasteczek
PRZYGOTOWANIE:
- rozwiń arkusz ciasta i przygotuj kwadratowe części – najłatwiej będzie ciąć nożem
- ciasto ponacinaj tak jak na obrazku poniżej… natnij rogi na 4 części, będziemy zawijać nimi śliwkę
- cukier z cynamonem wymieszaj w miseczce (nie musisz zużywać całego do tych ciasteczek, użyj wg swoich preferencji słodkości, a pozostałą ilośc przechowuj w słoiczku)
- umyte śliwki przetnij na pół, wyjmij pestki – połówki połóż na każdym kwadraciku, na środku
- posyp odrobiną cukru cynamonowego i płatkami
- zawijaj i zlepiaj przeciwległe rogi, następnie zlep tak, aby wszystkie cztery były złączone na śliwce
- uformowane ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp tez odrobinę cukrem cynamonowym
- piecz ok 15-20 minut z termoobiegiem w 200 stopniach
WSKAZÓWKI:
-w zależności od formatu ciasta może wyjść więcej lub mniej ciasteczek, podziel arkusz tak aby pokroić arkusz na równe kwadraty, tak będzie najłatwiej formować te ciasteczka



Subscribe
Login
0 komentarzy