ŚLIWKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

ŚLIWKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Ciasto francuskie jest niesamowite, a gotowy arkusz schowany w lodówce ratuje czasem niejedną sytuacje z niespodziewanymi gośćmi… lub po prostu, nigdy nie zawiedzie i jest niezastąpione w swojej strukturze i smaku.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na śliwkę w cieście w francuskim. Do tego cukier cynamonowy i płatki migdałów. To połączenie w kruchym cieście francuskim i przy skrywanej pod nim cudownej śliwce skradnie serce najbardziej wybrednym.

Te ciasteczka znikają jeszcze ciepłe, a przy tym w 20 minut macie świetny deser w stylu WOW!

SKŁADNIKI: (16 sztuk)

arkusz ciasta francuskiego
8 śliwek
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka płatków z migdałów
jajo do posmarowania ciasteczek

PRZYGOTOWANIE:
  1. rozwiń arkusz ciasta i przygotuj kwadratowe części – najłatwiej będzie ciąć nożem
  2. ciasto ponacinaj tak jak na obrazku poniżej… natnij rogi na 4 części, będziemy zawijać nimi śliwkę
  3. cukier z cynamonem wymieszaj w miseczce (nie musisz zużywać całego do tych ciasteczek, użyj wg swoich preferencji słodkości, a pozostałą ilośc przechowuj w słoiczku)
  4. umyte śliwki przetnij na pół, wyjmij pestki – połówki połóż na każdym kwadraciku, na środku
  5. posyp odrobiną cukru cynamonowego i płatkami
  6. zawijaj i zlepiaj przeciwległe rogi, następnie zlep tak, aby wszystkie cztery były złączone na śliwce
  7. uformowane ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp tez odrobinę cukrem cynamonowym
  8. piecz ok 15-20 minut z termoobiegiem w 200 stopniach
WSKAZÓWKI:

-w zależności od formatu ciasta może wyjść więcej lub mniej ciasteczek, podziel arkusz tak aby pokroić arkusz na równe kwadraty, tak będzie najłatwiej formować te ciasteczka

Sposób formowania ciasteczek – krok po kroku

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x