Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
Smak dzieciństwa

Pewnie każdy z nas ma we wspomnieniach smaki, które tak miło kojarzą się z dzieciństwem…
Zawsze kiedy widzę porzeczki to mam przed oczami pola pełne długich rzędów krzewów z porzeczkami – czerwonymi i czarnymi. Sama nie wiem, które bardziej lubię, bo jedne są świetne jako składnik na przetwory i soki (czarna), a te drugie z kolei idealnie pasują do bitej śmietany, ciasta lub bezy…

Z porzeczkami mam jeszcze jedno wspomnienie – lekkie ciasto na biszkoptach, z grubą warstwą porzeczek zatopionych w galaretce. Jedliśmy je, jak byliśmy mali, zawsze było schłodzone i czekało w lodówce.

To ciasto z kaszy mannej i budyniu. Alternatywa dla sernika, zupełnie inna w smaku, a jednak dla miłośników kaszy manny (ja uwielbiam) będzie idealnym deserem na lato!
Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, bo schłodzone smakuje najlepiej…
Przygotowałam przepis na około 12 porcji w tortownicy o średnicy 23cm.
SKŁADNIKI: (tortownica ⌀ 23cm, 12 porcji)
Masa z kaszy mannej
4 łyżki kaszy mannej
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
Masa budyniowa
1 opakowanie budyniu
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie galaretki owocowej
ok 300ml wody
PRZYGOTOWANIE:
1. tortownicę wyłóż folią spożywczą lub folią rantową, które ułatwi podanie już przyrządzonego ciasta
2. przygotuj galaretkę wg przepisu, ja zmniejszyłam ilość wody do 1,5 szklanki (dokładnie wymieszaj proszek we wrzątku, odstaw do lodówki) – możesz też wstawić przygotowany płyn do zamrażalnika na ok 10-15 minut
MASA Z KASZY MANNEJ: 2 szklanki mleka zagotuj z łyżką cukru, kiedy mleko będzie już zaczynało się pienić – dosyp kaszę manną i powoli mieszaj, aby nie powstały grudki i kasza się ugotowała – masa musi być gęsta (około 5 minut), odstaw do wystygnięcia
MASA BUDYNIOWA: zagotuj pół szklanki mleka, a w pozostałej części rozprowadź budyń i cukier, kiedy mleko się zacznie pienić wlej budyń i mieszaj do zgęstnienia i wytworzenia bąbli, odstaw do wystygnięcia
3. wystudzone masy połącz mikserem na niskich obrotach, aby się połączyły
4. dno tortownicy wyłóż ulubionymi biszkoptami
5. na gotowy spód wylej masę
6. na wierzch ciasta ułóż obficie porzeczki
7. kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ja na owoce i wstaw ciasto do lodówki na min 3h, jednak najlepsze będzie następnego dnia
Smacznego!



Subscribe
Login
0 komentarzy