ŚWIĄTECZNA ŻURAWINA

ŚWIĄTECZNA ŻURAWINA

Jest doskonała jako sos do mięsa lub wytrawnych wypieków, idealnie pasuje do słodkości – po dodaniu odrobiny alkoholu (wina) staje się jeszcze bardziej aromatyczna i wykwintna w smaku.

Bardzo szybko się ją przygotowuje, chociaż moim zdaniem ciężko ją dostać w sklepie, ale jednak… Kilka składników kluczowych w świątecznych przepisach na pewno każdy ma w swojej kuchni, czyli w żurawinowym sosie nie może zabraknąć: goździków i cynamonu.

ozedf

Żurawina jest kwaśna, ale za sprawą dodatków i cukru, wyczarujecie naprawdę pyszny dodatek do świątecznego menu.
Moim zdaniem najlepiej pasuje do drobiu oraz do zapiekanego sera w cieście francuskim.

SKŁADNIKI:

250 g świeżej żurawiny
1 szklanka wody
5 goździków
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru
100 ml wina czerwonego

PRZYGOTOWANIE:
  1. żurawinę dokładnie opłucz pod wodą i przebierz
  2. w rondelku zagotuj wodę z goździkami i cynamonem – gotuj ok 10 minut
  3. dorzuć żurawiną i gotuj ok 5 minut
  4. dodaj wino, a po chwili cukier
  5. konsystencja sosu musi być lekko gęsta
  6. gotowy sos gotuj na małym ogniu jeszcze ok 10 minut
WSKAZÓWKI:
  • jeśli chcesz uzyskać gładki sos, zblenduj całość i przetrzyj przez sito (wyjmij wcześniej goździki)
  • danie polewaj gorącym sosem lub postaw w kokilce
  • jeśli coś zostanie przechowuj w lodówce

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x