Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
ŚWIĄTECZNA ŻURAWINA
Jest doskonała jako sos do mięsa lub wytrawnych wypieków, idealnie pasuje do słodkości – po dodaniu odrobiny alkoholu (wina) staje się jeszcze bardziej aromatyczna i wykwintna w smaku.
Bardzo szybko się ją przygotowuje, chociaż moim zdaniem ciężko ją dostać w sklepie, ale jednak… Kilka składników kluczowych w świątecznych przepisach na pewno każdy ma w swojej kuchni, czyli w żurawinowym sosie nie może zabraknąć: goździków i cynamonu.
Żurawina jest kwaśna, ale za sprawą dodatków i cukru, wyczarujecie naprawdę pyszny dodatek do świątecznego menu.
Moim zdaniem najlepiej pasuje do drobiu oraz do zapiekanego sera w cieście francuskim.
SKŁADNIKI:
250 g świeżej żurawiny
1 szklanka wody
5 goździków
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru
100 ml wina czerwonego
PRZYGOTOWANIE:
- żurawinę dokładnie opłucz pod wodą i przebierz
- w rondelku zagotuj wodę z goździkami i cynamonem – gotuj ok 10 minut
- dorzuć żurawiną i gotuj ok 5 minut
- dodaj wino, a po chwili cukier
- konsystencja sosu musi być lekko gęsta
- gotowy sos gotuj na małym ogniu jeszcze ok 10 minut
WSKAZÓWKI:
- jeśli chcesz uzyskać gładki sos, zblenduj całość i przetrzyj przez sito (wyjmij wcześniej goździki)
- danie polewaj gorącym sosem lub postaw w kokilce
- jeśli coś zostanie przechowuj w lodówce
Subscribe
Login
0 komentarzy