Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
TAJSKIE CZERWONE CURRY
Curry zazwyczaj kojarzy nam się z kuchnią indyjską, ale to curry jest tajskie i zupełnie inne – lżejsze, delikatniejsze i cudowne!
Osobiście uwielbiam kuchnię tajską i kiedy byłam w Tajlandii udało mi się odwiedzić szkołę gotowania. Cudowne chwile, fajna przygoda i na pewno kiedyś… to powtórzę, bo różnorodność tej kuchni jest wspaniała i za pewne każdy z kursów jest inaczej prowadzony.
To właśnie w Asia Scenic Thai Cooking School Chiang Mai nauczyłam się przygotowywać od podstaw curry.
Możesz użyć dobrej jakości gotowego czerwonego curry lub podjąć wyzwanie i przygotować je samodzielnie – przepis i wskazówki znajdziesz TUTAJ.
Czerwone curry jest lekko pikantne, rozgrzewające, zmysły wariują od aromatu trawy cytrynowej, kolendry, kafiru, mleczka kokosowego… no właśnie wszystko da się poczuć! Połączone z delikatnym kurczakiem i warzywami jest jedwabiste, a z porcją ryżu balansuje swoją moc i smak. Koniecznie podawajcie ze świeżą kolendrą i plastrem limonki!
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki cukru palmowego
pierś z kurczaka
1 cukinia
garść zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
1 cebula
świeża kolendra
limonka
tajska bazylia
PRZYGOTOWANIE:
- 2 łyżki mleczka kokosowego wlej na rozgrzany wok
- kiedy zacznie bulgotać dodaj 2 łyżki pasty curry i podsmaż około 1 minuty
- dodaj kurczaka i smaż do momentu aż zacznie się ścinać mięso i będzie białe
- po tym czasie dolej resztę mleczka kokosowego i doprowadź do wrzenia
- dodaj warzywa: zacznij od tych najtwardszych, każdą partię chwilę gotuj, ale nie za długo – muszą pozostać chrupiące, al dente
- kiedy wszystko się gotuje na sam koniec dodaj sos rybny i cukier palmowy
- podawaj w oddzielnej miseczce, ze świeżą kolendrą i limonką oraz z puszystym ryżem ugotowanym na parze
WSKAZÓWKI:
- mleczka kokosowe w puszce są bardzo gęste – możesz śmiało dodać wody w proporcji 1:1, aby użyć go do curry (tak przyrządzaliśmy curry w Tajlandii)
- jeśli lubisz bardzo ostre curry i intensywne w smaku, dodaj dodatkowo małą ostrą papryczkę, 2 liście kafiry
Subscribe
Login
0 komentarzy