Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
WARZYWNA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I ZIEMNIAKAMI
Proponuję Wam pyszną warzywną zapiekankę z cukinią i ziemniakami. W środku odkryjecie soczyste kawałki letniego, malinowego pomidora i kostki słonej fety. Każda z warstw warzyw jest inna: z ziemniakami i porem pikantna, z pomidorem i fetą słodko-słona, a wierzchnia z cukinią wilgotna i delikatna. Zdrowy i letni obiad dla całej rodziny.
W zapiekankach nie musimy się starać o idealne kawałki, wystarczy szybko posiekać, ułożyć warstwami, zalać jajkami i upiec. Najlepsza na ciepło, ale drugiego dnia do odgrzania znakomicie się też nada.
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
2 cukinie
5 ziemniaków
1 cebula
2 marchewki
kawałek białej części pora
2 pomidory
1/2 opakowania sera feta
3 jajka
świeże zioła, lub mix ziół suszonych
kilka plastrów żółtego sera lub kulka mozarelli
1 łyżka masła (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego)
1 łyżka kaszy manny (do posypania dnia naczynia żaroodpornego)
PRZYGOTOWANIE:
- przygotuj warzywa: umyj obierz (możesz podzielić je na porcję ziemniaki+cebula, cukinia+marchewka)
- wszystkie warzywa zetrzyj na tarce lub posiekaj za pomocą robota kuchennego (oprócz pomidora)
- dno naczynia przesmaruj masłem i obsyp kaszą manną
- jako pierwszą warstwę, czyli tę na samym dole, wyłóż ziemniaki z cebulą – obsyp solą i pieprzem, a na to wyłóż pokrojonego pora
- następnie rozłóż kawałki sera feta i pomidora
- kolejna warstwa to cukinia z marchewką
- w dużej misce roztrzep jajka z przyprawami i szczyptą soli; masą zalej równomiernie zapiekankę
- na sam wierzch rozłóż kawałki mozarelli lub sera żółtego
- wstaw do piekarnika na 45 minut, grzanie góra/dół
WSKAZÓWKI:
-jeśli zauważysz, że zapiekanka zbyt mocno się przypieka, ustaw grzanie tylko na dół i dalej piecz lub przykryj naczynie folią aluminiową
Subscribe
Login
0 komentarzy