WARZYWNA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I ZIEMNIAKAMI

WARZYWNA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I ZIEMNIAKAMI

Proponuję Wam pyszną warzywną zapiekankę z cukinią i ziemniakami. W środku odkryjecie soczyste kawałki letniego, malinowego pomidora i kostki słonej fety. Każda z warstw warzyw jest inna: z ziemniakami i porem pikantna, z pomidorem i fetą słodko-słona, a wierzchnia z cukinią wilgotna i delikatna. Zdrowy i letni obiad dla całej rodziny.

W zapiekankach nie musimy się starać o idealne kawałki, wystarczy szybko posiekać, ułożyć warstwami, zalać jajkami i upiec. Najlepsza na ciepło, ale drugiego dnia do odgrzania znakomicie się też nada.

SKŁADNIKI: (dla 4 osób)

2 cukinie
5 ziemniaków
1 cebula
2 marchewki
kawałek białej części pora
2 pomidory
1/2 opakowania sera feta
3 jajka
świeże zioła, lub mix ziół suszonych
kilka plastrów żółtego sera lub kulka mozarelli
1 łyżka masła (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego)
1 łyżka kaszy manny (do posypania dnia naczynia żaroodpornego)

PRZYGOTOWANIE:
  1. przygotuj warzywa: umyj obierz (możesz podzielić je na porcję ziemniaki+cebula, cukinia+marchewka)
  2. wszystkie warzywa zetrzyj na tarce lub posiekaj za pomocą robota kuchennego (oprócz pomidora)
  3. dno naczynia przesmaruj masłem i obsyp kaszą manną
  4. jako pierwszą warstwę, czyli tę na samym dole, wyłóż ziemniaki z cebulą – obsyp solą i pieprzem, a na to wyłóż pokrojonego pora
  5. następnie rozłóż kawałki sera feta i pomidora
  6. kolejna warstwa to cukinia z marchewką
  7. w dużej misce roztrzep jajka z przyprawami i szczyptą soli; masą zalej równomiernie zapiekankę
  8. na sam wierzch rozłóż kawałki mozarelli lub sera żółtego
  9. wstaw do piekarnika na 45 minut, grzanie góra/dół
WSKAZÓWKI:

-jeśli zauważysz, że zapiekanka zbyt mocno się przypieka, ustaw grzanie tylko na dół i dalej piecz lub przykryj naczynie folią aluminiową


0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x