Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozarellą

Osobiście uwielbiam naleśniki… Uwielbiam kręcić ciasto, smażyć i je jeść!
Najlepsze na świecie robi moja mama i od niej właśnie uczyłam się je przygotowywać. Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj 🙂
Danie proste, a efekt smakowy zaskakuje. Przyjemnie lekkie naleśniki, słodki szpinak z ricottą i pikantny sos pomidorowy, a rozpływająca się na tym wszystkim mozarella to cudowne dopełnienie.
Kto nigdy nie jadł naleśników w takiej wersji niech koniecznie wypróbuje, a kto zna niech poleca, gotuje i się zajada!


SKŁADNIKI:
(4 osób)
FARSZ ZE SZPINAKIEM:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400g
- 1 opakowanie ricotty 250g
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
SOS POMIDOROWY:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego (to on nada pikantnego smaku)
16 usmażonych naleśników (po 4 na osobę)
kulka mozarelli
świeże listki bazylii
PRZYGOTOWANIE:
- Naleśniki usmaż bez tłuszczu
- W rondelku na 1 łyżce masła zeszklij 1 cebulę i 3 ząbki czosnku ze szczyptą soli
- Po 3 minutach dodaj 400g szpinaku i duś 15 minut
- Przypraw gałką muszkatołową: około 1/2 łyżeczki, solą i pieprzem
- Przygotuj w podobny sposób sos pomidorowy: na maśle podsmaż 1/2 cebulki z 1 czosnkiem, po 2 minutach dodaj 1 puszkę pomidorów, dopraw solą i 1 łyżeczką pieprzu młotkowanego
- Gotuj na małym ogniu 10 minut
- Na każdy placek naleśnika nakładaj czubatą łyżkę farszu ze szpinakiem i zwijaj jak krokiety: zawiń od dołu ciasto na farsz, zegnij dwa boki i turlaj do końca (etapy na zdjęciach)
- Do naczynia żaroodpornego nałóż łyżkę sosu pomidorowego i rozprowadź po dnie
- Układaj obok siebie naleśniki w naczyniu żaroodpornym
- Zalej sosem pomidorowym całość, posyp świeżą bazylią i starkowaną mozzarellą
- Naleśniki zapiecz 15-20 minut w 200 stopniach, góra-dół
WSKAZÓWKI:
- jeśli wolisz mniej pikantny sos pomidorowy, użyj pieprzu mielonego


Subscribe
Login
0 komentarzy