Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozarellą

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozarellą

Osobiście uwielbiam naleśniki… Uwielbiam kręcić ciasto, smażyć i je jeść!


Najlepsze na świecie robi moja mama i od niej właśnie uczyłam się je przygotowywać. Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj 🙂


Danie proste, a efekt smakowy zaskakuje. Przyjemnie lekkie naleśniki, słodki szpinak z ricottą i pikantny sos pomidorowy, a rozpływająca się na tym wszystkim mozarella to cudowne dopełnienie.
Kto nigdy nie jadł naleśników w takiej wersji niech koniecznie wypróbuje, a kto zna niech poleca, gotuje i się zajada!

SKŁADNIKI: (4 osób)

FARSZ ZE SZPINAKIEM:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400g
  • 1 opakowanie ricotty 250g
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

    SOS POMIDOROWY:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego (to on nada pikantnego smaku)

    16 usmażonych naleśników (po 4 na osobę)
    kulka mozarelli
    świeże listki bazylii
PRZYGOTOWANIE:
  1. Naleśniki usmaż bez tłuszczu
  2. W rondelku na 1 łyżce masła zeszklij 1 cebulę i 3 ząbki czosnku ze szczyptą soli
  3. Po 3 minutach dodaj 400g szpinaku i duś 15 minut
  4. Przypraw gałką muszkatołową: około 1/2 łyżeczki, solą i pieprzem
  5. Przygotuj w podobny sposób sos pomidorowy: na maśle podsmaż 1/2 cebulki z 1 czosnkiem, po 2 minutach dodaj 1 puszkę pomidorów, dopraw solą i 1 łyżeczką pieprzu młotkowanego
  6. Gotuj na małym ogniu 10 minut
  7. Na każdy placek naleśnika nakładaj czubatą łyżkę farszu ze szpinakiem i zwijaj jak krokiety: zawiń od dołu ciasto na farsz, zegnij dwa boki i turlaj do końca (etapy na zdjęciach)
  8. Do naczynia żaroodpornego nałóż łyżkę sosu pomidorowego i rozprowadź po dnie
  9. Układaj obok siebie naleśniki w naczyniu żaroodpornym
  10. Zalej sosem pomidorowym całość, posyp świeżą bazylią i starkowaną mozzarellą
  11. Naleśniki zapiecz 15-20 minut w 200 stopniach, góra-dół

WSKAZÓWKI:
  • jeśli wolisz mniej pikantny sos pomidorowy, użyj pieprzu mielonego

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x