ZUPA OGÓRKOWA

ZUPA OGÓRKOWA

Polska zupa, kwaśna bo z ogórkami kiszonymi, z ziemniakami i marchewką.

Każdy ją lubi i każdy potrafi ugotować.

Kilka składników, dowolne dodatki w postaci koperku lub szczypiorku (fantastyczne połączenie) i przepyszna zupa zapadnie w pamięć domownikom. Proponuję na wywarze warzywnym, ale rosół lub każdy inny bulion również będzie doskonały.

SKŁADNIKI: (6 osób)

5 ogórków kiszonych
ok 1/2 szklanki wody po ogórkach, jeśli lubicie kwaśną wersję zupy!
3 ziemniaki
1 cebula
1 marchewka
2l bulionu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
sól, pieprz

koperek lub szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:
  1. 1 cebulę posiekać w kostkę i podsmaż na 1 łyżce masła
  2. kiedy się zeszkli, dodaj pokrojoną 1 marchewkę i 3 ziemniaki – smaż ok 3 minut
  3. warzywa zalej bulionem i gotuj około 15 minut, aby zupa się zagotowała i warzywa zmiękły
  4. na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, podsmaż na niej posiekane lub starkowane ogórki – do momentu aż będą miękkie
  5. kiedy warzywa w zupie będą się rozpadały dodaj ogórki, dopraw do smaku solą i pieprzem i jeśli lubisz kwaśną zupę 1/2 szklanki wody po ogórkach
  6. do kubka ze śmietaną wlej kilka łyżek zupy aby zahartować śmietanę, następnie przelej płyn do zupy, zamieszaj i zagotuj
  7. zupę gotuj jeszcze ok 5-10 minut
  8. dopraw koperkiem lub szczypiorkiem
WSKAZÓWKI:
  • możesz pominąć wodę po ogórkach, ale jeśli się zdecydujesz na dodanie – kontroluj ilość dodawanej soli, bo woda jest słona
  • pamiętaj, ze w środowisku kwaśnym warzywa dłużej się gotują, więc najpierw przypilnuj, aby warzywa były miękkie, a dopiero w następnym kroku dodaj kwaśne ogórki

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x