Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
ZUPA OGÓRKOWA
Polska zupa, kwaśna bo z ogórkami kiszonymi, z ziemniakami i marchewką.
Każdy ją lubi i każdy potrafi ugotować.
Kilka składników, dowolne dodatki w postaci koperku lub szczypiorku (fantastyczne połączenie) i przepyszna zupa zapadnie w pamięć domownikom. Proponuję na wywarze warzywnym, ale rosół lub każdy inny bulion również będzie doskonały.
SKŁADNIKI:
(6 osób)
5 ogórków kiszonych
ok 1/2 szklanki wody po ogórkach, jeśli lubicie kwaśną wersję zupy!
3 ziemniaki
1 cebula
1 marchewka
2l bulionu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
sól, pieprz
koperek lub szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
- 1 cebulę posiekać w kostkę i podsmaż na 1 łyżce masła
- kiedy się zeszkli, dodaj pokrojoną 1 marchewkę i 3 ziemniaki – smaż ok 3 minut
- warzywa zalej bulionem i gotuj około 15 minut, aby zupa się zagotowała i warzywa zmiękły
- na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, podsmaż na niej posiekane lub starkowane ogórki – do momentu aż będą miękkie
- kiedy warzywa w zupie będą się rozpadały dodaj ogórki, dopraw do smaku solą i pieprzem i jeśli lubisz kwaśną zupę 1/2 szklanki wody po ogórkach
- do kubka ze śmietaną wlej kilka łyżek zupy aby zahartować śmietanę, następnie przelej płyn do zupy, zamieszaj i zagotuj
- zupę gotuj jeszcze ok 5-10 minut
- dopraw koperkiem lub szczypiorkiem
WSKAZÓWKI:
- możesz pominąć wodę po ogórkach, ale jeśli się zdecydujesz na dodanie – kontroluj ilość dodawanej soli, bo woda jest słona
- pamiętaj, ze w środowisku kwaśnym warzywa dłużej się gotują, więc najpierw przypilnuj, aby warzywa były miękkie, a dopiero w następnym kroku dodaj kwaśne ogórki
Subscribe
Login
0 komentarzy