Zupa z soczewicą i karmelizowanym jabłkiem

Zupa z soczewicą i karmelizowanym jabłkiem

Zupa krem – zupa papka, tak mówią niektórzy. Ja natomiast uważam, że zupy krem są bardzo pożywne, owszem w formie papki, ale można spojrzeć na to tak, że są jedwabiste !

Zupa z soczewicy jest nie tylko sycąca, pożywna…ale jest aromatyczna i bardzo słodka! A wszystko za sprawą karmelizowanego jabłka, które jest tajnym składnikiem tej zupy 🙂
Uwielbiam soczewicę podawaną ze słodkim akcentem, bo uważam, że dzięki takiemu sposobowi gotowania, uwydatnimy jej smak i nie jest mdła.

Do tego magiczne przyprawy takie jak kumin, kurkuma, cynamon, papryka słodka i mamy orientalne danie. A pachnie jak obłędnie…

SKŁADNIKI: (4 porcje)

1 szklanka soczewicy czerwonej (użyłam dużej szklanki IKEA 300ml)
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jabłko
1 łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka kuminu
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego

1.5 l bulionu warzywnego
olej do podsmażenia
sól

PRZYGOTOWANIE:
  1. przygotuj warzywa: obierz z łupiny cebulę, czosnek i posiekaj, marchew pokrój w plastry, jabłka w grubą kostkę
  2. na dno garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlej olej: podsmaż cebulę i czosnek, smaż 2 minuty ze szczyptą soli
  3. kiedy się zeszkli, dorzuć jabłko i 1 łyżkę cukru – smaż kolejne 2 minuty
  4. w tym czasie przepłucz soczewicę pod wodą
  5. do warzy wrzuć przyprawy i koncentrat, smaż chwilkę
  6. dorzuć soczewicę i marchew – podduś ok 5 minut
  7. dolej bulion i gotuj ok 30 minut
  8. zupę zmiksuj na gładki krem, powinna być gęsta ale nie sztywna! ewentualnie podlej odrobiną bulionu
  9. dopraw łyżeczką soli (jeśli lubisz mniej słone zupy, użyj wg gustu)
  10. podawaj ciepłą z odrobin,ą jogurtu greckiego i czarnuszką

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x