Na ten przepis trafiłam dzięki Natalii z blogu TASTEAWAY. A ponieważ od dawna obserwuję tę zwariowaną rodzinkę na Instagramie, a ...
Zupa z soczewicą i karmelizowanym jabłkiem
Zupa krem – zupa papka, tak mówią niektórzy. Ja natomiast uważam, że zupy krem są bardzo pożywne, owszem w formie papki, ale można spojrzeć na to tak, że są jedwabiste !
Zupa z soczewicy jest nie tylko sycąca, pożywna…ale jest aromatyczna i bardzo słodka! A wszystko za sprawą karmelizowanego jabłka, które jest tajnym składnikiem tej zupy 🙂
Uwielbiam soczewicę podawaną ze słodkim akcentem, bo uważam, że dzięki takiemu sposobowi gotowania, uwydatnimy jej smak i nie jest mdła.
Do tego magiczne przyprawy takie jak kumin, kurkuma, cynamon, papryka słodka i mamy orientalne danie. A pachnie jak obłędnie…
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
1 szklanka soczewicy czerwonej (użyłam dużej szklanki IKEA 300ml)
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jabłko
1 łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka kuminu
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1.5 l bulionu warzywnego
olej do podsmażenia
sól
PRZYGOTOWANIE:
- przygotuj warzywa: obierz z łupiny cebulę, czosnek i posiekaj, marchew pokrój w plastry, jabłka w grubą kostkę
- na dno garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlej olej: podsmaż cebulę i czosnek, smaż 2 minuty ze szczyptą soli
- kiedy się zeszkli, dorzuć jabłko i 1 łyżkę cukru – smaż kolejne 2 minuty
- w tym czasie przepłucz soczewicę pod wodą
- do warzy wrzuć przyprawy i koncentrat, smaż chwilkę
- dorzuć soczewicę i marchew – podduś ok 5 minut
- dolej bulion i gotuj ok 30 minut
- zupę zmiksuj na gładki krem, powinna być gęsta ale nie sztywna! ewentualnie podlej odrobiną bulionu
- dopraw łyżeczką soli (jeśli lubisz mniej słone zupy, użyj wg gustu)
- podawaj ciepłą z odrobin,ą jogurtu greckiego i czarnuszką
Subscribe
Login
0 komentarzy